A hazai munkavállalók 80 százaléka keres az „ezereurós” nettó átlagbér alatt

Romániában a hivatalos statisztikák szerint a nettó átlagfizetés meghaladja az 1000 eurót, a valóságban azonban a dolgozók jelentős része ennél jóval kevesebb pénzt visz haza.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
A hazai munkavállalók 80 százaléka keres az „ezereurós” nettó átlagbér alatt
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

A Ziarul Financiar által idézett tanulmány, melyet az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) készíttetett, rávilágít arra, hogy a romániai munkavállalók több mint egyharmada alacsony jövedelemből él, és csak kevesen érik el a hivatalosan közölt átlagbért – írja a maszol.ro.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A tanulmány szerint több mint 1,8 millió munkavállaló, azaz a dolgozók körülbelül 30 százaléka kap kézhez legfeljebb 2600 lejt havonta.

Ez az összeg bruttóban 3700 és 4300 lej közötti fizetést takar, ami lényegében éhbérnek számít egy olyan országban, ahol a megélhetési költségek folyamatosan emelkednek.

Ez az 1,8 millió munkavállaló a romániai dolgozók mintegy 30 százalékát jelenti. Júliusban 5,4 millió teljes munkaidős munkaszerződést tartott nyilván a Munkaügyi Igazgatóság. 1,1 millió embert fizetnek minimálbérrel, ami legfeljebb nettó 2400 lejnek felel meg.

A közgazdászok, Laura Brașoveanu és Radu Soviani által készített tanulmány azt is feltárta, hogy

a hazai munkavállalók mindössze 17,5 százaléka keresett többet a hivatalosan kiszámolt országos bruttó átlagbérnél.

„Egyszerűen mondva, a romániai munkavállalók 80 százaléka számára az átlagbér megkeresése nem valóság, hanem egy vágy” – állítják a tanulmány szerzői.

Idehaza a munkavállalók 34,6 százaléka minősül kis keresetűnek, akiknek a fizetése nem éri el a bruttó átlagbér kétharmadát. Ez az arány csökkent az utóbbi időben, ám még mindig több mint duplája az Európai Unió átlagának.

Romániában 20 munkavállalóból 7 számít kis keresetűnek, miközben az Európai Unióban átlagosan csak három.

A kis keresetűek közül a legtöbben a feldolgozóiparban és a kiskereskedelemben dolgoznak.  

Összegzésként elmondható, hogy bár a statisztikák szerint Romániában az átlagfizetések emelkednek, a dolgozók nagy része ezt nem érzi meg a mindennapi életében. 

Legutóbb egyébként itt írtunk arról, hogy mennyi volt júliusban a nettó átlagbér Romániában.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!