Hirdetés

Hiánypótló gépek a kórházban

A járóbeteg-rendelők orvosi infrastruktúráját fogják fejleszteni a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Vitos Attila orvosigazgató szerint a fejlesztések által javulhat az egészségügyi szolgáltatások minősége.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Hiánypótló gépek a kórházban
A járóbeteg-rendelőket fejlesztik. Előrelépés Fotó: László F. Csaba

A járóbeteg-rendelők felszerelésére nyert pályázatot a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) részeként. A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: huszonhárom járóbeteg-rendelő kap új gépeket, és öt új szakág is létesülni fog.
Több fontos orvosi műszert fognak vásárolni a következő időszakban – tájékoztattak –, többek között fogászati panorámaröntgen-alkotó készüléket, betegellenőrző monitort, defibrillátort, hordozható és fix ultrahangkészüléket, illetve egy teljes mozgáskoordinációs gépsorozatot is. A megnyert pályázat összértéke több mint 14 millió lej (közel 3 millió euró), a kivitelezést 2024. november végéig kell lebonyolítaniuk.

– Az orvosi szakrendelők felszerelésére, fejlesztésére irányuló projektnek köszönhetően olyan különleges szolgáltatásokkal tudjuk bővíteni osztályainkat, melyek eddig nem voltak elérhetők Csíkszeredában – nyilatkozta Konrád Judit, az intézmény menedzsere. – Az Egészségügyi Minisztérium régóta azt szorgalmazza, hogy a pácienseket inkább a járóbeteg-rendelők felé tereljék, és azokat fejlesszék. Ez akkor valósítható meg, ha a betegek kivizsgálása, diagnosztizálása megfelelő körülmények között és megfelelő felszereltséggel történik, és ezáltal egyre kevesebb beteg kerül hosszú ideig kórházba, inkább egynapos beutalással vizsgálják ki őket – részletezte.

Az eseményen jelen levő szakorvosok részletesebben ismertették, hogy milyen gépekkel modernizálják a kórház osztályait, és ezek miért számítanak fontos fejlődési lehetőségnek.

– A cél az, hogy megfelelően működjenek a járóbeteg-rendelők, a páciensek számára könnyebben elérhetők legyünk, és minél jobb szolgáltatást tudjunk biztosítani számukra. Ennek érdekében több irányban is fejlesztjük az intézményt – fogalmazott Czikó Mária, az ambuláns rendelők koordinátora, főasszisztense.

A sajtótájékoztatót Vitos Attila orvosigazgató zárta, aki úgy fogalmazott: ezek a fejlesztések komoly minőségbeli előrelépést jelentenek a kórház számára. Kiemelte: a minőségi egészségügyi szolgáltatás három pillére: szakember, felszerelés, infrastruktúra.

Kövessen a Facebookon!