Hirdetés

Helyben segítenek a gyimesieknek a honosításban

Kedvezményes honosítási kérelem benyújtására és számos egyéb adminisztratív ügy elintézésére nyílik lehetőségük a Gyimesfelsőlokon és környékén élő magyaroknak, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és az Eurotrans Alapítvány ugyanis augusztus 17-én, 22-én és 24-én kiszállást szervez – közölte az RMDSZ Csíki Területi Szervezete.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Helyben segítenek a gyimesieknek a honosításban
Fotó: RMDSZ Csíki Területi Szervezet

Mint írták: az érdeklődők augusztus 17-én (csütörtökön), 22-én (kedden), 24-én (csütörtökön) 12 és 14 óra között a gyimesfelsőloki polgármesteri hivatalban adhatják le a különböző eljárásokhoz szükséges irataikat. A dossziék összeállítása minden esetben díjmentes.

Az alapítvány és a szövetség munkatársai a honosítási kérelem benyújtásában, valamint a házasság, gyermekek születése, haláleset vagy válás magyarországi anyakönyveztetésében segítenek. Továbbá tájékoztatnak arról is, hogyan lehet magyar személyazonossági igazolványt igényelni, illetve tájékoztatják az érdeklődőket az anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos ügyintézés mikéntjéről is.

A közleményben emlékeztetnek: 2018. január 1-től a Magyarország területén kívül született és ott élő magyar állampolgár gyermek után is igényelhető az anyasági támogatás és a babakötvény. Az anyasági támogatás egy egyszeri szociális juttatás (jelenlegi összege 64.125 forint, ikergyermekek esetén gyermekenként 85.500 forint), amelyet az édesanya igényelhet a magyar állampolgárságú gyermek születését követő hat hónapon belül. Igényelhetővé vált továbbá a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár gyermekek számára a fiatalok életkezdési támogatása, vagyis az úgynevezett babakötvény is. Ennek lényege, hogy a magyar állam egy letéti számlát nyit a gyermek számára, amelyre elhelyez egy 42.500 forint összegű egyszeri támogatást, amely a gyermek 18 éves koráig évente kamatozik, és ezt követően használható fel a fiatal felnőtt önálló életkezdéséhez.

Érdeklődni az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének székházában (Csíkszereda, Mihai Eminescu utca 2/A szám) vagy a Magyar Ügyek Házában hétköznapokon 9 és 16 óra között, illetve a 0759–528533-es telefonszámon lehet – áll a közleményben.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!