Hirdetés

Hatékony erdőgazdálkodást szeretnének Hargita megyében

Az erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok második konferenciájának előadóit és legfőbb témáit ismertették a csíkszeredai megyeházán hétfőn. A sajtótájékoztatón elhangzott: az európai uniós források jelenleg megkerülik Hargita megyét az erdőtelepítések terén.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 4 perc
Hatékony erdőgazdálkodást szeretnének Hargita megyében
Beharangozták a szakmai konferenciát Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Az erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok második konferenciája 2024. január 26-án nyitja meg kapuit a csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában, amelyen részt vesznek a Hargita megyei és a környező megyék magán- és állami erdeinek tulajdonosai, külföldi szakemberek, közbirtokosságok munkacsoportjának képviselői, erdészek. A konferencia témáit négy panelben tárgyalják: az első panelben az új erdészeti alaptörvényről, a romániai faanyag helyzetéről, a második panelben a közvagyonkezelésről, a közbirtokosságok felnőttképzési lehetőségeiről és erdőgazdálkodási innovációról lesz szó, a harmadik panelben a természetvédelmi törekvésekről az erdőgazdálkodásban, a negyedik panelben pedig a karbonkvóta kérdését, új befektetési lehetőségeket az erdőtulajdonosok számára, valamint az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) erdőfelújítási támogatásának jelenlegi helyzetét boncolgatják. 


Hirdetés


Elekes Mózes erdőmérnök, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének munkatársa rámutatott a jövő évi rendezvény célkitűzéseire:

létrehozzák a közbirtokosságok munkacsoportjait törvénymódosítások, javaslatok, problémák megvitatására,

az erdőtulajdonosoknak információkat szolgáltatnak, ismertetik az Európai Unió ez irányú lépéseit és döntéseit, illetve a klímaintelligens erdők fogalmát, hangsúlyozzák az erdők társadalmi szerepét (turizmus, szilvoturizmus), megtárgyalják a digitalizáció kérdését az erdőgazdálkodásban.

Pályázati lehetőségekről is szó lesz, valamint arról, hogy milyen előnyökben és pénzbeli juttatásokban részesülhetnek az erdőtulajdonosok.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte: Hargita megyében az erdő az ősök által a következő generációkra hagyott értékes vagyon.

– Az erdő mindig is az első helyen állt a Hargita megyei emberek életében, őseink úgy tudták gondozni, hogy gyermekeiknek, dédunokáiknak lehetőségük legyen jövedelemhez, munkához jutni. Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének a tevékenysége kiemelkedő, a csapat munkája számos olyan probléma kidolgozását, megoldását szolgálja, amelyek a jogszabályok és egyes kedvezőtlen döntések miatt adódtak – tette hozzá Borboly Csaba hangsúlyozva, hogy az európai uniós források jelenleg megkerülik Hargita megyét az erdőtelepítések terén, rengeteg finanszírozási és szabályozási probléma van, amelyekre meg kell próbálni életképes megoldásokat találni.

Kopacz Emőke, a megyei tanács környezetvédelmi részlegének munkatársa elmondta, hogy a fenntartható erdőgazdálkodást nem lehet elválasztani a természetvédelemtől.

– Az egészséges, állat-, növény- és gombafajokban gazdag erdő a természetes egyensúly és biodiverzitás fenntartása és javítása mellett ellenállóbbá válik a kártevőkkel vagy akár az invazív fajokkal szemben, végül pedig jelentősen termékenyebbé válik, ami a gazdasági előnyökben is megmutatkozik.

A második panel – Digitalizálás és innováció az erdőgazdálkodásban – beszélgetéseit Madár Zsolt, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője irányítja majd. A digitalizálás használata a kommunikációban kulcsfontosságú annak biztosításához, hogy a frissített információk időben eljussanak a felekhez. A felelős erdőgazdálkodás biztosítja, hogy az erdők állapotával kapcsolatos információk a lehető legátfogóbbak és legfrissebbek legyenek, számos feldolgozási és elemzési követelményt kielégítve. Tartós innovatív együttműködések révén a különböző mezőgazdasági ágazatok – például az erdészet – gyakorlati szereplői, valamint a terület kutatói közösen, partnerségben kereshetnek megoldást az aktuális gyakorlati problémákra vagy kihívásokra, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!