Hirdetés

Hatalmi visszaélésnek tekintik a szervezők, hogy a román csendőrség törvénytelennek minősítette a székely szabadság napi felvonulást

Elítélik és hatalmi visszaélésként értékelik a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetői, hogy a román csendőrség törvénytelennek minősítette a székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulást – számolt be az MTI, a szombaton Kolozsváron tartott nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzottakról.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 8 perc
Hatalmi visszaélésnek tekintik a szervezők, hogy a román csendőrség törvénytelennek minősítette a székely szabadság napi felvonulást
Fotó: MTI

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a marosvásárhelyi rendezvény külföldi meghívottjaival közösen tartott sajtótájékoztatón hatósági visszaélésként értékelte, hogy a pénteken, a székely szabadság napján Marosvásárhelyen összegyűlt ünneplőknek nem engedélyezték az utcai felvonulást, és visszatérve a sok évvel ezelőtti gyakorlathoz, a több száz fős tömeg a járdára szorult.

Tőkés László hangsúlyozta: elítéli és szégyenletesnek tartja, hogy a román csendőrség törvénytelennek nevezte az előre bejelentett, engedélyezett rendezvényt, megpróbálta korlátozni a jelenlévők gyülekezési és szólásszabadsághoz való jogát.

Románia 33 évvel a rendszerváltás után sem képes felzárkózni a nemzetközi normákhoz a kisebbségi jogok tekintetében

– mondta.

„Ahelyett, hogy Európa felé, előre haladnánk, visszaestünk az évekkel ezelőtti állapotba” – fogalmazott az EMNT-elnök.

Izsák Balázs elmondta: a román csendőrség szóban közölte vele, hogy törvénytelennek, nem engedélyezettnek tekinti a tüntetést, írásbeli figyelmeztetést nem küldtek. Romániában a gyülekezési jogról szóló törvény szerint az a rendezvény minősül törvénytelennek, melyet nem jelentettek be, nem engedélyeztek vagy utólag betiltottak – mutatott rá.

A pénteki nagygyűlésre egyik sem igaz. Ezt 2022. december 7-én bejelentették a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban, pozitívan láttamozták és a bizottságnak a csendőrség képviselője is tagja.

Nem lehet kétféleképpen minősíteni egy rendezvényt: ha láttamozva volt, nem lehet törvénytelen

– mondta Izsák Balázs.

Úgy értékelte, a csendőrség azzal, hogy szóban törvénytelennek minősítette a rendezvényt, a résztvevőket akarta megfélemlíteni, eltántorítani. Elmondta: jogászaik elemzik, ha hatalmi visszaélés történt, és amennyiben igen, bírósági eljárást indítanak.

A nemzetközi sajtótájékoztatón Erika Casajoana Daunert, az Együtt Katalóniáért párt nemzetközi bizottságának tagja; Luke Uribe-Etxebarria, a spanyol szenátus tagja a Baszk Nemzeti Párt képviseletében és Robert Starosta, a Szilézia Kulturális Autonómiájáért Kezdeményező Egyesület elnöke is jelen volt.

A külföldi vendégek – akik a pénteki nagygyűlésen is részt vettek – az összefogás fontosságát hangsúlyozták az európai nemzeti kisebbségek autonómiája ügyében, és közösségük támogatásáról biztosították a székelyföldi autonómiáért küzdőket.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!