Hirdetés

Harvíz Rt.: márciustól drágul az ivóvíz és a szennyvízelvezetés

A Fenntartható Fejlődés Program következő szakaszában kap támogatást a Hargita megye víz- és szennyvíz-infrastruktúrájának fejlesztését célzó új regionális projekt – közölte a Harvíz Rt. vezetősége kedden tartott sajtótájékoztatóján. Az is elhangzott: okosórák és távolvasási eszközök vásárlására is pályáztak, illetve a szolgáltató létesítményeinél napelemparkot létesítenek, és március elsejétől emelik szolgáltatásaik díját.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Harvíz Rt.: márciustól drágul az ivóvíz és a szennyvízelvezetés
Fotó: László F. Csaba

Március elsejétől az ivóvíz köbméterenként a jelenlegi 4,14 lej helyett 5,96 lejbe, míg a szennyvízelvezetés az eddig 3,71 lej helyett 5,67 lejbe fog kerülni – számolt be Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója.

A szolgáltatási díjak kiigazításának szükségességét az indokolja, hogy fedezni kell az energiapiacon bekövetkezett ár- és tarifaemelések miatt megnövekedett működési költségeket, a szolgáltatások és anyagok, illetve nem utolsósorban a minimálbér emelésének árkiigazítását

– mondta az igazgató.

– December közepén számoltunk be arról, hogy várhatóan január elején aláírják a Hargita megye víz- és szennyvíz-infrastruktúrájának fejlesztését célzó új regionális projekt támogatási szerződését, és a Harvíz Rt. a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) pályázatán elnyert összegből a megye számos településén bővíti és korszerűsíti az ivóvíz- és szennyvízhálózatot – közölte a sajtótájékoztatón Bogáti Csaba.

László F. Csaba

– Az elmúlt időszakban az Európai Beruházási Bank szakértői, akik a megvalósíthatósági tanulmányt ellenőrizték, és annak ellenére, hogy az észrevételeik több mint 80%-át a tervezők megoldották, valamint csak apró összehangolási módosításokat kértek, a piaci árhelyzet, az új európai víztörvény miatt úgy döntöttek, hogy a Hargita megyei POIM-projektet a Fenntartható Fejlődés Program következő szakaszába helyezik – tette hozzá a Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója. Megjegyezte:

azok a szolgáltatók, amelyek 2020–2022-ben munkálati szerződést írtak alá, a járvány és a háború okozta infláció miatt nem tudták elkezdeni a projekt kivitelezését, mivel a kiírásokra nem jelentkeztek építőcégek.

– A kormány a Román Vízszolgáltatók Szövetségének segítségével több árkiigazító eljárást is kidolgozott, de egyik sem használható a gyakorlatban. Ezzel szemben, úgy tűnik, 2022-es árakkal fognak indítani az új programból, így már stabilizáltabb árakkal tudunk piacra lépni – mondta Bogáti. Rámutatott: az új programban kötelező lesz a zöldenergia magasabb szintű felhasználása is, így az eddig elkészült pályázaton szükséges elvégezni néhány módosítást.

A sajtóeseményen az is elhangzott, hogy a Harvíz Rt. decemberben okosórák és távolvasási eszközök beszerzésére  (összesen 7975) több mint tízmillió lej értékben pályázott a kormány programjaiban.

A Harvíz Rt. napelemparkok létesítésre is pályázott, hiszen az új létesítményeknél kötelező lesz az energiafogyasztást száz százalékban zöld energiából biztosítani. A projekt összértéke mintegy 21 millió lej.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!