Hirdetés

Három napig tartó kirakóssal készülnek

Kerekasztal-beszélgetéssel és programismertetővel kezdődött el szerda délután a játék éve alkalmából szervezett rendezvénysorozat Székelyudvarhelyen. A helyi kulturális intézmények, valamint a civil szervezetek vezetői egyetértettek abban, hogy a játék mindenkinek jó, mert közösségi élményt ad, örömforrás, és nem utolsósorban fejleszti gyermekek és felnőttek kognitív képességeit. 

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 5 perc
Három napig tartó kirakóssal készülnek
Felvették a játék fonalát. Elkezdődött a tematikus rendezvénysorozat Fotó: Hodgyai István

Az interaktív és a szórakoztató programok kerülnek előtérbe 2023-ban, a játék évében Székelyudvarhelyen – hangzott el szerdán a tematikus esztendőt megnyitó kerekasztal-beszélgetésen. A magyar kultúra napja alkalmából szervezett eseményen a helyi kulturális intézmények vezetői, a polgármesteri hivatal képviselői, valamint a tematikus év rendezvénysorozatához társult civil szervezetek és a partnerek, támogatók képviselői vettek részt. 

Komolyan veszik a játékokat
A jelenlévők felsorolták azokat a régi és új rendezvényeket, valamint innovatív kezdeményezéseket, amelyeket a játék tematikája inspirált, vagy annak jellegzetességei mentén alakítottak át. Ebben az évben a városban sorra kerülő programok pontos játékszabályok szerint zajlanak majd. A rendezvények között tervezik szerepjátékok, társasjátékok szervezését is – tudtuk meg a megnyitón. 

– A játékot komolyan kell venni. A gyermekkort jellemző elvarázsolt tudat idővel elmúlik, felnőttként elfelejtünk játszani, vagy nem tudunk időt szakítani rá – jelentette ki Máthé László Ferenc,

a polgármesteri hivatal szervezési és közönségkapcsolati irodájának vezetője. Kifejtette: ebben a megközelítésben a játék éve hiányt pótol azzal, hogy lehetőséget nyújt a kisgyerekeknek és az idősebb nemzedékeknek is a gondtalan percek visszacsempészésére a hétköznapokba.

A tematikus év rendezvényeinek kiemelt partnere ezúttal is a Művelődési Ház. Az intézmény idén a játékelméletek mentén szervez előadás-sorozatot, matematikusok és közgazdászok meghívásával, mondta Simon Mária-Timea igazgató. Több kulturális intézmény életében mérföldkő a játék éve, hiszen a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Néptáncműhely a huszonötödik, a Székelyföldi Filharmónia pedig fennállásának a tizenötödik évfordulójához érkezett. Ennek örömére az eddiginél is fergetegesebb produkciókat fognak színpadra vinni – értettek egyet az intézmények vezetői.

Háromnapos kirakós
Nagyszabású eseménynek ígérkezik a Városi Könyvtár rendezvénye is. Szőcs Endre, a könyvtár igazgatója úgy fogalmazott: széles körben szeretné érdekessé tenni a társasjátékokat. Elmondta: egy háromnapos, mondhatni, maratoni kirakós játékkal fogják meglepni a társasjátékok kedvelőit. Mint részletezte:

a 33 600 darabból álló kirakós, amikor teljesen elkészül, 5,76 méter széles,

ezért különösen nehéz volt kiválasztani az összerakásához ideális helyszínt. A többnapos program megállás nélkül, éjjel és nappal fog zajlani. Befejezésként a kirakóst ismét darabjaira szedik, mivel lehetetlen lenne egy ekkora méretű kirakós képét hosszú ideig tárolni, tette hozzá az igazgató. A résztvevők egy oklevéllel és a kirakós néhány darabjával távozhatnak majd a rendezvényről.

A kerekasztal-beszélgetésen azt is elmondták, hogy a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont interaktív kiállítást szervez, ahol a tájházakból fennmaradt, rekonstruált játékokat teszik majd közszemlére. A régi idők játékait a látogatók kézbe vehetik, megvizsgálhatják, sőt, ki is próbálhatják.

A Forrásközpont másik projektje arról szól, hogy kiragadják az Orbán Balázs nevét viselő dokumentarista fotótábor munkái közül azokat a darabokat, amelyek képi világa a gyerekjátékra utal. A sajátos neveléssel foglalkozó Lilapont Egyesület újdonságként tavasszal szervez egy fejlesztőjátékokat készítő estet, az autizmus világnapja alkalmából megszervezett rendezvénysorozat pedig idén két hétig tart. A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány két programmal csatlakozik a tematikus évhez: a KupakMozaik versennyel és a FussNEKI! adománygyűjtő sportrendezvénnyel – mindkettőt bővített formában szervezik meg. A KÖZ. közösségi házban társasjátékestek és kvízjátékmaratonok indulnak, felnőtteknek. Ráadásul augusztus első hétvégéjén első alkalommal rendeznek meg egy városi családfesztivált Szejkefürdőn vagy a Városi Parkban, mondta Tamás Vanda, a KÖZ. ötletgazdája.

Újabb érdekesség, hogy a polgármesteri hivatal játékvásár megszervezését fontolgatja a Városi Sportcsarnokban, ahol a legújabb társasjátékok mellett a nagyszülők által használt játékdarabokat is kiárusítják. A régről ismert rendezvények közül ismét megszerezik a Színházak Éjszakáját, a Caritas Várost és a városi focibajnokságot.  Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!