Hirdetés

Három író vette át a Bálint András-emlékdíjat

Idén Székelyudvarhelyen rendezték meg a Bálint András-emlékdíjak átadóünnepségét, a Küküllő Szálloda konferenciatermében. Ezúttal Péter Beáta, ft. Sebestyén Péter és Lőrincz György írót tüntették ki.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 1 perc perc
Három író vette át a Bálint András-emlékdíjat
Emlékdíjak. Három írónak járt a kitüntetés Fotó: Miklós Dalma

Idén huszonnyolcadik alkalommal adták át a Bálint András-emlékdíjakat. A Bálint András Alapítvány kuratóriuma a Péter Beáta író-szerkesztőt, Sebestyén Péter plébánost, írót, valamint Lőrincz György író-publicistát tüntette ki. A díj pénzjutalommal jár, és azoknak a székelyföldi vagy innen elszármazott íróknak a munkásságát ismerik el vele, akik írásaikkal nyomot hagytak a közéleten.

A csütörtöki ünnepséget az udvarhelyi Küküllő Szálloda konferenciatermében tartották.

– A jó újságíró meghallgat, lát és jelen van. A jelenléthez azonban időre és kíváncsiságra van szükség azért, hogy a megtapasztalt valóságot később papírra vesse. Az online médiában millió információ hemzseg, de kevés tárgyalja elmélyülten a tényeket. A díjazottak hitelesen mutatják meg műveik által, hogy a világ ennél egy sokkal jobb hely, amire az olvasók bizalommal tekinthetnek – mondta Farkas Antal szerkesztő, kurátor az alapítvány képviseletében.

Az idei díjazottak példaértékűen képviselték a régiót, hisz számukra az újságírás nem munka, hanem küldetés, ami társadalmi felelősségvállalással jár, hangzott el az ünnepségen. A rendezvényen Simó Sándor unitárius esperes mondott áldást, majd rendre elhangzott Magyari Tekla, Zsidó Ferenc és Simó Márton laudációja.

Péter Beátát Magyari Tekla újságíró laudálta, aki a szerző Ez több lett. Maradhat? című kötetéből olvasott fel részleteket. Az író tárcanovelláiban érzékenyen lát és láttat, újságíróként pedig folyton azt a kulcsot keresi, mely megnyitja az interjúalanyok történetéhez vezető utakat. A díjazott értő figyelemmel és nyitottsággal tud hallgatni, az írásai jobb emberré teszik az olvasót, vélekedett a laudáló az alkotás áldásos folyamatáról. Lőrincz Györgyöt Zsidó Ferenc, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője a következőképpen dicsérte meg a rendezvényen:

– Végre laudálóból lett laudált. Lőrincz György az elmúlt negyven évben sokak munkáját elismerte, számos kulturális műsort szervezett, mindeközben róla elfeledkeztünk, ritkábban került a figyelem középpontjába. Habár kivonult a közéletből, a díj bizonyítja, hogy személye és munkássága nem merült feledésbe.

Végül, de nem utolsósorban ft. Sebestyén Pétert Simó Márton író laudálta. A díjazott maga is szokatlannak vélte a jelenlétét az ünnepségen, hiszen fő hivatása, hogy a hit felett őrködjön, csak ez után író, akinek már több mint húsz önálló kötete jelent meg az elmúlt években. Prózáiban rögzíti azokat a történeteket, melyekkel a papi pálya során találkozik. Az ünnepség befejezéseként a kitüntetettek köszönték meg a kapott elismeréseket.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!