Hirdetés

Hargita megyében is megkezdték az oltást

Bíró István

Tegnap reggel Hargita megyében is megkezdődött a koronavírus elleni oltás. Az első vakcinákat a Csík­sze­re­da­i Me­gye­i Sürgősségi Kórházban adták be. Elsőként dr. Sergiu Sîngeorzan járványtanász főorvos és dr. Konrád Judit kórházmenedzser kapta meg az oltást. Az egészségügyi szakemberek arra biztatják a lakosságot, hogy bízzanak a hatóanyagban és oltassák be magukat.

A brassói katonai kórházból érkezett Hargita megyébe az első koronavírus elleni oltóanyag-szállítmány. Az első vakcinákat tegnap reggel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban adták be. Elsőként dr. Sergiu Sîngeorzan járványtanász főorvos és dr. Konrád Judit kórházmenedzser kapta meg a vírus ellenszerét. A járványtanász főorvos azt mondta, büszke és örül annak, hogy elsőként kaphatta meg az oltást, amely szerinte elengedhetetlen fegyver a járvány megfékezéséhez. Mint fogalmazott, a következő időszakban fontos lenne elérni a lakosság elégséges átoltottságát, hogy megszabaduljunk a korlátozásoktól.
Dr. Konrád Judit kórházmenedzser arról beszélt, hogy az emberiség történetében már sok járvány volt, amely rengeteg emberéletet követelt, a 21. században illett, hogy ilyen hamar megtalálják és kifejlesszék a megfelelő oltóanyagot. 
– Kórházunkban az első oltási központot hoztuk létre, éppen az orvosi, egészségügyi személyzet az, aki feliratkozott és itt kaphatja meg az oltóanyagot. Úgy éreztük, az, hogy mi elsőként oltatjuk be magunkat, ez üzenet is a lakosság felé, mert fontos az, hogy lássák, komolyan vesszük és mi vagyunk azok, akik a gyógyításban, az ápolásban a teher nagy részét vittük, akkor mi legyünk, akik példát mutatunk a lakosság felé, hogy ezt bevállaljuk és élünk ezzel a lehetőséggel – részletezte az egészségügyi intézmény vezetője.
Hozzátette: a következő három napban azok az egészségügyi alkalmazottak – szám szerint 275 személy – kapják meg az oltóanyagot, akik már korábban feliratkoztak. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba 675 dózis érkezett. Egy ampullában öt adag oltóanyag van. Az oltást két csapat végzi, így óránként 10 személynek tudják beadni a szérumot.
Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta, a babona szerint, ahogy kezdődik az év, úgy fog folytatódni. Úgy fogalmazott: pozitív eseményként értékeli az oltás megkezdését.
– Eddig csak védekeztünk a vírussal szemben, mindenféle óvintézkedések voltak előtérben, a tavalyi évet ez uralta. Ezt az új évet a megelőzés, tehát egy aktív hozzáállás fogja meghatározni. Reméljük, hogy sikeres lesz! – hangsúlyozta a megye tisztifőorvosa.
Megjegyezte: elsőként az egészségügyben dolgozók kapják meg az oltóanyagot azért, mert nemcsak saját személyük és családjuk iránt tartoznak felelősséggel, hanem a pácienseik iránt is.
– Láthatjuk, hogy jól vannak, boldogok, büszkék, hogy megkaphatták az oltást. Arra számítunk és várjuk, hogy mások is hasonló bizalommal forduljanak az oltóanyag felé – mondta Tar Gyöngyi. 
Kiemelte: az oltóanyag tesztelt és biztonságos, kevés mellékhatással terhelt. Rámutatott: nincs az a gyógyszer, amelynek nincs mellékhatása, ugyanakkor a világon eddig több millió embert oltottak be, és sehol nem jelentkeztek jelentős mellékhatások. Az egészségügyi szakember arra is kéri a lakosságot, hogy hiteles információforrásból tájékozódjon és ne dőljön be a különböző közösségi oldalakon terjedő álhíreknek. 
– Éljünk a megelőzés lehetőségével, hiszen ez a legolcsóbb és a legbiztonságosabb vírus elleni módszer – húzta alá a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

Néhány héten belül megkezdik a lakosság oltását is
A lakosság január 14-től, a vaccinare-covid.gov.ro kérheti előjegyzését a vakcina beadatására. Ahhoz, hogy az oltóanyag megfelelő védettséget biztosítson, egy személyt – 21 nap eltéréssel – kétszer oltanak be. A vakcinára feliratkozott személyeknek a regisztrációs irodában kell azonosítaniuk magukat, ahol adataikat bevezetik az oltásokat nyilvántartó rendszerbe, majd két – az egészségügyi állapotukra vonatkozó – kérdőívet kell kitölteniük. Az oltás után 15 percet kell várakozniuk, ez idő alatt az egészségügyi személyzet az esetleges jelentkező mellékhatásokat figyeli. Az oltásról tanúsítványt is adnak. A vírus elleni oltás tegnap a megye többi kórházában is megkezdődött.


Biró István


Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!