Hirdetés

Hargita Megye Tanácsa Önzetlenség díjával ismerték el a szociális ágazatban dolgozók munkáját

Aktuális kihívások és jövőkép címmel szervezett szakmai konferenciát a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és Hargita Megye Tanácsa hétfőn, a XIX. Hargitai Megyenapok keretében. A rendezvényen – melyet a Hargita Megyei Sérültek Egyesületének székhelyén, az Összefogás Házában tartottak meg – közel 120 szociális szférában dolgozó szakember vett részt: civil szervezetek képviselői, önkormányzatok vezetői és szociális munkásai, valamint a Maros, Hargita és Kovászna megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok reprezentánsai – tájékoztat közleményében Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 5 perc
Hargita Megye Tanácsa Önzetlenség díjával ismerték el a szociális ágazatban dolgozók munkáját
Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

A rendezvény célja a gyermek-, felnőtt- és idősvédelem területén dolgozó civil szervezetek, valamint a három székelyföldi megye szociális és gyermekvédelmi igazgatóságainak szakemberei közötti párbeszéd kialakulásának elősegítése volt.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy találkozhatnak az Összefogás Házában. Mint fogalmazott, összefogás nélkül a szociális kérdéseket nem lehet megoldani, a jogszabályokon kívül szükség van a szolidaritásra is. Sok munka és nehézség jellemzi ezt a területet, de inspiráló eredményeket tudnak felmutatni, mondta a megyeelnök. Hozzátette:

nyitottaknak kell lennünk, hiszen minden közösségben vannak segítségre szorulók.

Ez az a terület, ahol folyamatos tanulásra van szükség, és mégis érik támadások azokat is, akik ezt az áldozatos munkát végzik. A támadásokkal szemben pedig imádkozunk és megyünk előre, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki kitartást kívánt ehhez a munkához, és a megyei tanács partnerségéről biztosított mindenkit.

A továbbiakban a megyei önkormányzat részéről Borboly Csaba átadta az Önzetlenség díjat a Hargita Megyei Sérültek Egyesülete, a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon és az udvarhelyszéki Orbán Alapítvány képviselőinek, valamint a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság Társadalmi kirekesztés megelőzésével és visszaszorításával foglalkozó részlegén dolgozó szakembereknek. 

Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

A díjátadást a díjazottak tevékenységének méltatása előzte meg. Mint elhangzott,

a díjazott szervezetek és részleg kiemelkedő tevékenységükkel innovatív módon hozzájárultak a korlátozottsággal élő személyek, az idősellátás, a halmozottan sérült gyermekek, valamint a mélyszegénységben élő, marginalizálódott személyek támogatásához, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, figyelembe véve a helyi sajátos igényeket, prioritásokat és szükségleteket.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője gratulált a jelenlévőknek, méltatva, hogy ez a tevékenységi terület nem túl könnyű, mindig nyitottnak kell lennünk az új dolgok megtanulására.

Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

A szakmai konferencián Márton Klára, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szociális munkása a hivatásos nevelőszülői hálózat fejlesztéséről, múltjáról és jelenéről beszélt, majd felmerültek a jövővel kapcsolatos kérdések is. Székely Róbert, a Máltai Szeretetszolgálat programkoordinátora a Családsegítés, gyermekvédelem a közösségfejlesztés révén címmel tartott előadást, míg Szász Katalin, a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság aligazgatója Fájó pontok, vérző sebek címmel a gyermekbántalmazás megelőzésének, visszaszorításának és megszüntetésének a fontosságát ecsetelte.

A konferencia második felében Miklea Hajnal Katalin, a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője a fogyatékkal élő felnőtt személyek ellátásában rejlő kihívásokat mutatta be, Boros Melinda iskolapszichológus pedig a bullying felismeréséről és megoldási lehetőségeiről beszélt. 

Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

A szakemberek előadásait a Hargita megyei gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő fiatalok műsora tette még színesebbé: a Csíkszeredai Szociális Szolgáltatási Központ kedvezményezettjeinek kórusa az Áldjon meg téged az Úr című dallal, a hivatásos nevelőszülői hálózat Maroshévízen nevelkedő egyik fiatalja pedig hegedűjátékkal – Eugen Doga Gramophone Waltz című dalával lepte meg a közönséget. A hivatásos nevelőszülői hálózat egy másik kedvezményezettje, a Nagy István Művészeti Középiskola tanulója fuvolajátékkal kápráztatta el a jelenlevőket, ő Wilhelm Popp Orosz cigánytánc című művét mutatta be. Utolsó fellépőként az Oklándi Szociális Szolgáltatási Központ táncosai léptek fel csodás társasági táncukkal, melynek koreográfiáját egyik társuk, Kádár Elemér tanította be.

A meghívottak nemcsak a kedvezményezettek előadásaiban gyönyörködhettek, hanem megcsodálhatták az Oklándi Szociális Szolgáltatási Központban élő gyermekek által készített szebbnél szebb festett bútor- és kerámiatárgyakból álló kiállítását, valamint a Karácsony Miklós kedvezményezett többszörösen díjazott fotóit, és Szökő Sándor fotókiállítását, melynek központi témája a vezérigazgatóság hagyományos rendezvénye, a Talentumnapok.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!