Hirdetés

Ha a játék már nem játék

Minden tömegrendezvényen a sürgősségi orvosi segítséget a szervező igényli szakosodott szolgáltatóval kötött szerződés alapján. Szerződés hiányában a felelősség a szervezőket terheli.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 8 perc
Ha a játék már nem játék
Tömegrendezvényeken elengedhetetlen a mentősök jelenléte Fotó: Hargita Megyei Mentőszolgálat/Fb

Sport- és egyéb események helyszínének egészségügyi biztosítását a 2006/95-ös törvény pontosan leírja: minden rendezvényen – legyen az sport-, szociális, vallási, politikai vagy kulturális – a sürgősségi orvosi segítséget a szervező igényli, magán- vagy állami sürgősségi szolgálattal kötött szerződés alapján. A hatóságok csak akkor hagyják jóvá ezeknek a rendezvényeknek a lebonyolítását, ha a sürgősségi orvosi ellátás a hatályos szabályok szerint, megfelelő módon biztosított. Továbbá a jogszabály szerint az esemény ideje alatt a helyszínen kell tartózkodnia egy B típusú sürgősségi mentőautónak – foglalta össze a törvényben rögzítetteket dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója.
Az edzőtermekre a törvény nem tér ki, mindenkinek saját felelőssége saját egészségügyi állapotára figyelni. A mentőszolgálat igazgatója szerint a nyugati országokban, a forgalmas helyeken, mint nagy várótermekben defibrillátor is található, Romániában erre sem törvényi kötelezettségről, sem a gyakorlatba való ültetéséről nincs tudomása ilyesmiről. 

– A törvény gondja, hogy alig pár soros leírásból áll. Előfordul, hogy Hargita megyében egy időben annyi esemény van, hogy a mentőszolgálat munkatársai nehezen tudnák valamennyit biztosítani. Az Egészségügyi Minisztérium által kezdeményezett 95-ös törvény és a Sportminisztérium által kidolgozott törvény között nincs egyezés

– hívta fel a figyelmet az igazgató a törvényhozás következetlenségére.


Hirdetés


Mint mondta, hiányzik az egyeztetés a két minisztérium által külön-külön alkotott jogszabályban, ha egyezés lenne, jelentősen segítené a mentőszolgálatok munkáját. 

– Az eseményszervezőknek, addig nincs is gondjuk, amíg az általuk szervezett eseményen nem történik sérülés, vagy nem következik be súlyosabb, akár tragédiával végződő eset. Ugyanis egy esetleges baleset bekövetkeztével a hatóságok ellenőrzik, hogy a szervezők igényelték-e a helyszíni biztosítást

– jegyezte meg dr. Péter Szilárd.
Kiemelte, a szervezők az esemény kezdete előtt szerződést kell kössenek a mentőszolgálattal, különben a felelősségre vonásnál a szervezőkön csattan az ostor. Mint mondta, a megyében többször előfordult, hogy olyan eseményeken történt baleset, ahol a mentőszolgálattal nem kötöttek szerződést, és így az esemény szervezőit – például sportklubot vagy polgármesteri hivatalt – vonták felelősségre és szabtak ki rájuk büntetést. 

Ahol elengedhetetlen a mentőszolgálat jelenléte 

A Hargita Megyei mentőszolgálat igazgatója szerint elsősorban nem az aszfaltrajzolás és ünnepi szentmisék biztosítására kell a mentőszolgálattal szerződést kötni, hanem sporttevékenységekre, lovas vetélkedőkre vagy autóversenyekre, tehát ahol több a kockázati tényező és nagyobb eséllyel bekövetkezhetnek balesetek. Sporteseményeken gyakoriak lehetnek a törések, zúzódások, mellkasi sérülések, amelyek szívmegállást eredményezhetnek, ilyenkor szükségszerű mentőszolgálat jelenléte.

– Bátorítom a szervezőket, hogy keressék a mentőszolgálatot, és az esemény előtt kössenek szerződést akkre­ditált egészségügyi szervvel, a későbbi ilyen jellegű felelősségre vonás elkerülése érdekében. A jövőre nézve változtatást tervezünk, hiszen sok esetben nem tartják be az ilyen jellegű események szervezésére vonatkozó szabályokat

– szögezte le a mentőszolgálat igazgatója. 

Hargita Megyei Mentőszolgálat/Fb
Bevetésen a mentők. Gyors segítségnyújtás

Előre megkötött szerződések 

Hangsúlyozta: az elkövetkező hetekben a megye valamennyi hivatalához és sportklubjához levelet küldenek, amelyben közlik, hogy a jövőbeli eseményekre már idén, azaz 2024 január elsejéig az igénylők megköthetik a szerződéseket, így biztosíthatják, hogy a mentőszolgálat munkatársai biztosan jelen legyenek az eseményeken. Amennyiben csak a jövő év folyamán igénylik a biztosítást, az igénylőnek figyelembe kell vennie a mentőszolgálat kapacitását.

– Azok az eseményszervezők élveznek prioritást, akik már az idén megkeresnek és szerződést kötnek a mentőszolgálattal, szemben azokkal, akik egy adott esemény előtti szűk időkeretben veszik fel velünk a kapcsolatot

– húzta alá a mentőszolgálat igazgatója.

Megjegyezte, hogy a tervezhetőség érdekében teszik ezt, példaként említette, hogy egy autórali idejére öt-hat orvost is kérnek a szervezők, ebben az időszakban más rendezvényekre nem garantálható az orvosi jelenlét biztosítása, ugyanis személyzethiánnyal küzd a mentőszolgálat is.
A mentőszolgálat helyszíni kiszállásának anyagi vonzata a szervezőket terheli, de mint dr. Péter Szilárd mondta, Hargita megyében a mentőbiztosítás – a többi megyéhez képest – elfogadható áron elérhető, nem is beszélve a magán mentőszolgálatok díjszabásáról.

Környékbeli nagyszabású események biztosítása

A pünkösdi búcsú, Ezer Székely Leány Napja és hasonló nagyszabású, kötött időpontú események helyszíni egészségügyi biztosításának előkészületei többéves tapasztalat alapján történnek és az eseményt megelőzően, hónapokkal korábban elkezdődnek. A szervezők a mentőszolgálattal és más hivatalos szervekkel egyeztetnek, levonják az előző évek tapasztalatait és ennek megfelelően alakítják a következő év helyszíni biztosítását. 

– Az ilyen nagyszabású eseményeknél orvosi szempontból közelítve mindig ha­tal­mas a rizikó, ugyanis a búcsú példájánál maradva, a két­ezres években jelentősen több sérülés történt, mint az utóbbi években, tehát a zarándokok is sokkal fel­ké­szül­teb­bek és jobban figyelnek testi épségükre

– jegyezte meg a mentőszolgálat igazgatója. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!