Hirdetés

Gázhálózat-építés Gyergyóújfaluban: aki rácsatlakozik, jól jár

A tervezési szakaszhoz ért a gyergyóújfalvi gázhálózat-építés, az első kapavágásokra nyáron kerülhet sor. A következő hetekben felmérik a lakosság csatlakozási igényét is, arra számítanak, hogy nagy lesz az érdeklődés.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Gázhálózat-építés Gyergyóújfaluban: aki rácsatlakozik, jól jár
A polgármesteri hivatal szorgalmazza, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Az Anghel Saligny programból, lakossági és önkormányzati hozzájárulás nélkül épül ki a gázhálózat Gyergyóújfaluban. Ennek során nemcsak az utcai vezetékek készülnek el, hanem minden háztartáshoz elvezetik a hálózatot, és díjmentesen felszerelik a mérőórát, ha ezt igénylik.

Hirdetés


A háztartásokra csupán a kapun belüli rendszer kiépítésének költsége hárul. Korszakalkotó beruházás kezdődik a községben

– fogalmazott Gyergyóújfalu polgármestere, Egyed József. Mint elmondta, jelenleg a részletes kivitelezési terv készül, a munkálatok várhatóan a nyár folyamán kezdődnek el.

A következő időszakban minden háztartásnak nyilatkoznia kell, óhajt-e csatlakozni a gázhálózatra.

Fontos, hogy a lehető legtöbben igennel válaszoljanak, hiszen az egész hálózat kapacitását a fogyasztók számának függvényében tervezik.

Most ingyenesen csatlakozhatnak a hálózatra azok, akik igennel válaszolnak a hivatali munkatársak kérdésére. Minden ilyen portánál a kerítésre doboz kerül, abban lesz a mérőóra. Ez mind ingyenes, csak a belső munkálatokat kell a családok saját költségükön elvégeztessék, ha akarják. Mindenképp szorgalmazzuk, hogy minél többen csatlakozzanak, hiszen a gázért csak akkor kell fizetni, ha fogyasztás is van, viszont az ingatlanok értéke megnő

– mutatott rá a polgármester. 

Újfalu minden egyes közintézményét rácsatlakoztatják most a gázhálózatra, akkor fognak gázzal fűteni az iskolákban, művelődési házakban, ha az tűnik majd gazdaságosabbnak a fával szemben. Ugyanez a választási lehetőség a lakosságnak is elérhető lesz, ha csatlakozik a rendszerre. A községben mintegy 2500 háztartást tartanak számon, a csatlakozást mindegyiküknek javasolják.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!