Hirdetés

Gazdátlan ebeket fogad be a kutyakozmetikus

Továbbra is magas az utcára kitett állatok száma Udvarhelyszéken, nyilatkozta Kodolányi Enikő kutyakozmetikus, aki az udvarhelyi EbRemény Állatvédő Nonprofit Egyesülettel karöltve ad új esélyt a megmentett állatoknak. A súlyosan sérült állatokat kapacitása szerint egy bérelt udvaron rehabilitálja, hogy később gondoskodó gazdára találjanak.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Gazdátlan ebeket fogad be a kutyakozmetikus
Adománygyűjtés. Hatékony állatmentő tevékenység Fotó: Kodolányi Enikő

Rengeteg kutya kóborol gazdátlanul Udvarhelyszéken: kitették őket az útra, vagy elszabadultak, megszöktek otthonról. Az udvarhelyi kutyakozmetikus gyerekkora óta szívén viseli az út szélén csatangoló négylábúak sorsát, s évről évre egyre több kutyának segít abban, hogy megfelelő otthonra találjon. A bejelentéseket telefonon fogadja, utána kimegy a helyszínre, és befogja, sok esetbe „levadássza” a megrémült állatot.

– Amikor egy kutyának segítségre van szüksége, nem számítanak az időjárási körülmények, a napszakok, sem a veszély, azonnal akcióba lendülök – mondta a kutyakozmetikus.


Sok állat alultápláltan, súlyos sérülésekkel és viselkedési gondokkal kerül a kutyakozmetikushoz. Az utcára kitett ebek problémáját tárgyalva, a kutyakozmetikus lapunknak elmondta, nagyon sok kutyatartó nem tesz eleget a törvény által előírt ivartalanítási kötelezettségnek. Széles körű kampányt folytat azért, hogy minél több személyben tudatosítsa, miként kell eljárni a probléma megelőzésének érdekében.

– Nincs olyan szervezet az országban, amely az összes veszélyben lévő kutyát meg tudná menteni, hisz mindegyiknek véges a befogadóképessége – hangsúlyozta.


Hozzátette, a menhelyek nem tudnka elég kóbor állaton segíteni, ezért érez felelősséget a magára hagyott ebek iránt. Enikő lehetősége szerint próbál új esélyt adni a beteg kutyáknak. Csalódottan közölte, a rendelkezésre álló befogadóhely kapacitása csak minden második kóbor ebet engedi befogadni.
Az EbRemény Állatvédő Nonprofit Egyesület sokat tesz a Székelyudvarhelyen, valamint a környező településeken magára hagyott állatokért. Az egyesület munkatársai legtöbb negyven kutyát gondoznak egyszerre, és minden év végén adományozási akciót indítanak. Az így összegyűjtött kutyatáp nagyban segíti a munkájukat, hiszen elég nehéz ennyi állatot etetni egyszerre. A sérült ebek műtétjeit és egyéb egészségügyi ellátását szintén az egyesület fedezi. 

– A munka nehezebb része azonban ott kezdődik, amikor el kell érni, hogy a kutya ismét bízzon az emberekben – emelte ki a kutyakozmetikus. 
– A lelki rehabilitációban az önkéntesek működnek közre.

Enikő munkáját jelenleg egy önkéntes és további ideiglenes befogadó gazdák segítik. Mint mondta, nem könnyű megfelelő gazdát találni a kutyáknak. Folyamatosan lehet tőle kutyákat hazavinni, ha az illető megfelel a kutyatartás alapvető követelményeinek. Az új gazdák féregtelenített, beoltott és ivartalanított kutyát vihetnekk haza.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!