Hirdetés

Ízelítő a lovassportok világából

A lovaké volt a főszerep szombaton Székelyszentlélek határában. Az érdeklődők különböző versenyek és bemutatók által nyerhettek betekintést a lovassportok világába.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ízelítő a lovassportok világából
Tartalmas nap. Versenyek, bemutatók Fotó: Hadnagy Éva

Egész napos programkínálattal várják szombaton a lovak szerelmeseit Székelyszentléleken, a IV. Lófő Lovasnapon. A program már a kora délelőtti órákban elkezdődött a Farkaslaka és Székelyszentlélek közötti Hektáros Lovaspark nevet viselő területen. Több pályát alakítottak ki, így a programok párhuzamosan zajlottak. A robusztus munkalovak rönkhúzó versenyen mérték össze erejüket, míg a kecsesebb sportlovak díjugrató és ügyességi versenyen bizonyíthatták rátermettségüket, hogy mennyire tudnak lovasukkal, gazdáikkal összhangban dolgozni. A munkalovak kis, azaz 600 kg alatti és nagy, 700 kg feletti kategóriákban mérték össze erejüket. Három perc alatt kellett a számukra kijelölt rönköket minél tovább húzzák a 300 méteres pályán.

Ízelítő a lovassportok világából

A kis kategóriában hét, a nagyban pedig tizenöt fogat állt rajthoz. Az ügyességi versenyen, illetve a díjugratáson a környékbeli lovardák, lovasudvarok 11–16 év közötti ifjú lovasai mérték össze tudásukat. Demény Elemér, a Lófő Lovasudvar vezetője elmondta, ez a rendezvény is része annak a sorozatnak, amely az udvarhelyszéki lovardák között zajlik.

Ez a harmadik állomása idén a rendezvénysorozatnak, egyfajta házi verseny, ahol a résztvevők nem egymás ellen, hanem egymás mellett versenyeznek. Célunk, hogy versenykörülmények között, de mégis családiasabb hangulatban mérjék össze tudásukat, ezáltal pedig tovább fejlődhessenek, tapasztalatot szerezzenek és készülhessenek nagyobb megmérettetésekre – ismertette a lovasudvar vezetője.

Az ügyességi és díjugrató versenyre 27-en neveztek be és közepes nehézségű pályán kellett lovaikat végigvezessék. A díjugratók kilenc akadályt kellett átugrassanak, és az győzött, aki hibátlanul, a legrövidebb idő alatt teljesítette a kijelölt pályát.

Ízelítő a lovassportok világából

Érdeklődőből sem volt hiány, a környék lakosságát évről évre megmozgatja a rendezvény. – A Lófő Lovasudvar a legnépesebb csapat a környéken, nagyon sok ember tartozik úgymond hozzánk valamilyen formában, nagyon sok embert meg tudunk és meg is akarunk mozgatni, és öröm számunkra látni, hogy milyen sokan ellátogatnak a rendezvényeinkre. Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen belátást szeretnének nyerni ebbe a lovas világba, életbe, ami nálunk zajlik – fogalmazott Demény Elemér. Az egész napos programot lovas karüsszel és lovaskaszkadőr-bemutató is színesíti.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!