Hirdetés

Ne etesd a medvét!

Turistaként vezették körbe a kedden a sajtó képviselőit az újonnan nyílt medvebarlangban – bemutató­te­rem­ben – a Tusnád Eco Bear munkatársai. A tus­nád­für­dői well­ness­köz­pont­ban lévő termet jövő hó­napban, a városnapok alkalmával nyitják meg a turisták előtt.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 9 perc
Ne etesd a medvét!
Medve testközelben. Merev előítéletek Fotó: Vlaicu Lajos

Turistaként vezették körbe a kedden az újonnan nyílt teremben a sajtó képviselőit a Tusnád Eco Bear munkatársai. A tusnádfürdői wellnessközpontban lévő termet a jövő hónapban esedékes tusnádfürdői városnapok alkalmával nyitják meg a turisták előtt. A későbbiekben a szélesebb közönség előzetesen regisztrálhat a látogatásra román, magyar és angol nyelven, a barlangban biztonságosan, szakképzett személyzet segítségével megismerkedhet Tus­nádfürdőre kifejezetten jellemző medve témakörrel. 

Tudnivalók a medvékről

Az épületbe belépve fotókiállítás látható, ahol a felvételeken a medve élőhelyét lehet megismerni a vadontól a lakott területek közelségéig. A terembe lépve az előzetesen kiválasztott nyelven szakkoordinátor kalauzolt körbe, ismeretterjesztő videók segítségével mutatják be Tusnádfürdő történelmét a település kialakulásától egészen napjainkig, a medvékre helyezve a hangsúlyt. Sipos Csongor idegenvezető, a szervezet munkatársa a történelmi és ismeretterjesztő videók kiegészítéseként sok érdekes információt osztott meg velünk, ugyanakkor számos tévhitet oszlatott el.
– A település kialakulásától kezdve ember és medve együtt élt Tusnádfürdőn, ez többek között a hely adottságának is köszönhető, ugyanis a vadak számára a térség – az erdősrészek miatt – tranzitterületként szolgál– mondta Sipos.
Hozzátette: a tizenkilencedik századtól napjainkig a medvék jelenléte megszokott Tusnádfürdő hétköznapjaiban.
Mint a történelmi témájú kisfilmből is kiderült, Tus­nádfürdő a vizeivel és a medvék jelenlétével hamar beírta magát a történelemkönyvekbe. Az egykori országvezető, Nicolae Ceașescu is évente két-három alkalommal látogatott a környékre medvére vadászni. 
A marosvásárhelyi Milvus csoport által készített ismeretterjesztő kisfilmben a medvékkel kapcsolatos tévhitekre is kitértek, eloszlatva azokat. A filmből kiderült, hogy az országban kizárólag a barnamedve őshonos, ennek különböző színváltozatait különböztetik meg a szakemberek. A medvék étrendjéről elmondta, negyven százalékban fűféléket, tizennégy százalékban gabonaféléket, nyolc százalékban erdei gyümölcsöket fogyasztanak. A környéken élő medvék ürülékét vizsgálva az is kiderült, hogy öt és két százalékban műanyagot is fogyasztanak. A medvék szervezetében található műanyag a városba bejáró kukázó medvék székletében található. A bemutatón kiemelték, hogy kevés tudományos jellegű tanulmány található a medvékről és élőhelyükről.
– Ökológusokból és biológusokból álló csoport a későbbiekben ezen is fog dolgozni – hangzott el a sajtó munkatársainak tartott exkluzív bemutató alkalmával.
Az elmúlt évek statisztikai adatait is bemutatták.
– Természetesen, a medvék mindenevők, és hús is szerepel az étrendjükben, hangyákat és más vadakat is elfogyasztanak, de az úgynevezett vérmedve nem létezik, amely a legenda szerint kizárólag húst fogyasztana – jegyezte meg Sipos Cson­gor, hangsúlyozva: – A med­véket nem szabad etetni semmilyen körülmény között, ugyanis amelyik medve az ember kezéből eszik, annál csak idő kérdése, hogy mikor kezd el enni az ember lábából is – hívta fel a figyelmet a szakember. 

Csábító medvebarlang

A medvebarlangban különböző tematikus és interaktív sarkokat alakítottak ki, ahol a turisták elmélyíthetik a medvével kapcsolatos ismereteiket. 
Imecs István, az Accent Öko­lógiai Szervezet vezetője ki­fejtette: a bemutatóterem nyolcvan százalékban készült el. Még terveznek további tárgyakat kiállítani, többek között megérinthető kitömött medvét is. 
– A terem elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a Tus­nád­für­dőre érkező turisták biztonságos körülmények között ismerkedjenek meg a nagyvaddal. Szeretnénk elkerülni a RO-Alert riasztások kapcsán kialakult veszélyes turizmus elburjánzását – szögezte le Imecs István.
A teremben egyébként egy körülbelül hét-nyolc éves kitömött medve és medvekoponyák is láthatók. 
A hivatalos megnyitót követően készülnek iskolás csoportok fogadására is, sőt a szervezet munkatársai már most járják a környező iskolákat, az ember és medve együttélésére vonatkozó ismereteket osztva meg a hallgatósággal az előadások alkalmával. 
– A fiataloknak majd interaktívabb és könnyebben emészthető, informatív jellegű idegenvezetéssel készülünk – mondta Imecs István. 

Projektek élesben

A továbbiakban beszámoltak a Bear Watch applikáció használatáról, ami bárki számára ingyenesen hozzáférhető, és figyelemmel kísérhető általa a városban mozgó vadak tartózkodási helye, késleltetett információkkal, hogy elkerüljék a turisták helyszínre való látogatását, ugyanis korábban a RO-Alert jelzés következtében tódultak a turisták arra a helyre, ahol medve jelenlétét jelezték. 
A tavaly első alkalommal, nyár végén tartott Eco Bear Fesztivál tapasztalatairól is beszámoltak, mondván, idén is megszervezik a rendezvényt, elsősorban a helyi kézműveseket és a medvetéma iránt érdeklődőket szólítva meg. 

Macimonitoring

A sajtószeánsz zárómoz­za­na­taként Gál László ökológus és Sallay-Moșoi Alexandra, a WWF (World Wide Fund for Nature) szakértője – aki több országban vett már részt nagyvadak megfigyelésén – beszámolt a téli gyűjtés során összegyűlt pénz elköltési módjáról, arról, hogy milyen jellegű kutatást végeznek. Elmondták, hogy a nyár folyamán négy medvére nyomkövető nyakörvet tesznek, és a begyűjtött információk feldolgozása után a szakemberek információkat szerezhetnek az országban és főleg Tusnádfürdőn élő nagyvadakról. 
A Hargita Népe kérdésére válaszolva Gál László kifejtette, hiánypótló tudományos munkát végeznek.
– Természetesen, minden térségnek megvannak a helyspecifikus jellemzői, ami a vadak életterét illeti, ennek ellenére bizonyára szélesebb körben érvényes, akár országos szinten felhasználható eredményeket is fogunk tudni majd felmutatni a medvék megfigyelését követően. Elöljáróban megjegyezném, hogy a tusnádfürdői medvekérdés generációs probléma, ugyanis a városba bejáró anyamedvék kukázni tanítják a bocsaikat, ilyen környezetben szocializálódnak. Fontos, hogy ezen a téren is megoldásokat keressünk, hogy erről leszoktassuk a medvéket. Ehhez elsősorban medvebiztos szemetesekre van szükség, arra, hogy ne etessük a medvéket. No meg most már a törvény is lehetővé teszi, hogy a problémás vadakat kiemeljük – mondta Gál, megjegyezve, hogy jelenleg több területen összehangolt munka folyik ebben a kérdésben. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!