Hirdetés

Fotovoltaikus parkot létesítenek Korondon

Költségeik csökkentése érdekében saját maguk által előállított energiával működtetnék a derítőállomást és a közvilágítást Korondon. Az önkormányzat újabb sikeres pályázatának köszönhetően már el is kezdték az új rendszer megépítését.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Fotovoltaikus parkot létesítenek Korondon
Napelemekkel gazdagodik a község. Megújuló energia Fotó: Veres Nándor

Fotovoltaikus rendszer építésére pályázott sikeresen Korond község önkormányzata. A munkálatok már javában zajlanak, és az év végéig be kell fejezni a beruházást. Katona Mihály, Korond község vezetője elmondta, az energiaárak drasztikus növekedését követően óriási összegeket fizetett az önkormányzat a derítőállomás működtetésére, ezért döntöttek úgy, hogy kihasználják a kínálkozó pályázati lehetőségeket és saját maguknak termelnek energiát. Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) által az önkormányzatokat és a helyi vízszolgáltatókat támogatta abban, hogy a víz- és szennyvízcsatorna-rendszert megújuló energiaforrások segítségével működtessék. Erre a kiírásra pályázott sikeresen a korondi önkormányzat is.


Hirdetés

– Sikeresnek ítélték a pályázatunkat, így 2,5 millió lejt tudtunk lehívni, amelyből megépíthetjük a fotovoltaikus rendszert

– részletezte az elöljáró.
Mint mondta, két csatlakozási pontot építenek, egyik a derítőállomás működtetését biztosítja majd, a másik pedig a központban lenne. A régi községháza tetejére szerelik a napelemeket, és a közvilágítás működtetését biztosítanák a termelt energiával. A törvények ugyanis megengedik, hogy a megtermelt, de fel nem használt energiát más szolgáltatásokra is tudják használni, saját szükségleteik kielégítésére.

– Ez évi 400 megawattórás rendszer, bízunk benne, hogy nagyban segíti majd a derítőállomás mellett a közvilágítás és az intézményeink szükségleteinek ellátását. Számunkra az a fontos, hogy amit megtermelünk, azt fel is használjuk saját céljainkra, és ezzel tudjuk csökkenteni a kiadásainkat

– fogalmazott Katona Mihály.
Az elmúlt időszakban új trafót építettek a derítőállomásnál, bekertelték, jelenleg pedig a napelemek szerkezetét állítják össze, és ha minden a megfelelő ütemben halad, két héten belül be is fejezik a munkát – részletezte az elöljáró.
Katona Mihály hozzátette, ha annyi pluszenergiát tud termelni az új rendszer, akkor jövő télen újra beüzemelik a szabadtéri korcsolyapályát, ám idén biztos nem lesz korcsolyázási lehetőség a községközpontban. Hozzátette, a Nagy Infrastruktúra Operatív Programban benyújtott pályázataikat december végéig le kell zárják, a fotovoltaikus rendszer mellett a pálpataki általános iskola teljes körű felújítása, valamint az atyhai közvilágítás korszerűsítése is elkészül az év végéig.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!