Hirdetés

Fontos, hogy térségünkben tudatosítsuk a kistermelőkben a védjegyek használatának fontosságát

A védjegyek nyújtotta lehetőségekről tartott konferenciát Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Fontos, hogy térségünkben tudatosítsuk a kistermelőkben a védjegyek használatának fontosságát
Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálatának tájékoztatása szerint nagy érdeklődés övezte a Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége által március 28-án szervezett konferenciát a székelyudvarhelyi Harghita Business Centerben, amelyen szakemberek mutatták be a védjegyek nyújtotta lehetőségeket.

Mint elhangzott, azontúl, hogy a védjegyek a szellemi tulajdonjogot biztosítják, lehetőséget adnak arra a helyi termelőknek, hogy külföldi piacokon is bemutassák termékeiket. Így az oltalom alatt álló termékek gazdasági előnyhöz juttatják a kisgazdákat, termelőket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált az ügynökség munkatársainak a programhoz, mint mondta,

fontos, hogy térségünkben tudatosítsuk a kistermelőkben a védjegyek használatának fontosságát.

– A piacon nem a gyártók közötti versenynek kell helyet adni, hanem az együttműködést erősíteni, hogy minél több helyi és jó minőségű termékkel találkozzunk a polcokon. Meg kell keresnünk a legjobb lehetőségeket a Hargita megyei termelők és kisgazdák számára – tette hozzá Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője elmondta, tizenkét éve létezik a Székely termék mint védjegy, ezekben az években pedig a korlátozott lehetőségek mellett igyekeztek piacra juttatni a helyi és hagyományos termékeket. Hozzátette, a termelőket bátorítják a szövetkezetekbe tömörülésre, amely biztonságot nyújt a tagoknak. 

Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

A konferencián az EU-s védjegyek mellett (IGP, DOP, STG) mellett a hegyvidéki termék védjegy (Produs Montan), a Székely termék védjegy és biotermékek minősítésének megszerzési feltételeiről értekeztek. A konferenciát a CAPactivities európai uniós program keretében szervezték, amelyre sikeresen pályázott Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és fenntartója, Hargita Megye Tanácsa. A program célja, hogy helyi szinten közérthetőbbé tegye az EU Közös Agrárpolitikáját.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!