Hirdetés

Főhajtás Gyergyószentmiklóson a márciusi ifjak előtt

Petőfi Sándor szobra előtt emlékeztek a 175 évvel ezelőtt kitört forradalomra Gyergyószentmiklóson. Nemcsak a forradalom kitörését idézték fel, hanem a kétszáz évvel ezelőtt született költőt is ünnepelték.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Főhajtás Gyergyószentmiklóson a márciusi ifjak előtt
Fotó: Barabás Pál Hajnalka

Ünnepi szentmisével kezdődött az események sora Gyergyószentmiklóson, majd Petőfi Sándor szobra elé vonultak az emlékezők. A helyi fúvószenekar, az Ipartestület férfikara és a Salamon Ernő Gimnázium kórusa színesítette zenével, több tanuló és vitéz Szilágyi Antal pedig verssel a rendezvényt.

Erdős Nándor történelemtanár visszapillantója után Csergő Tibor András polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kitért arra, csak az szabad ember, aki biztonságban érzi magát.

– Az RMDSZ a kormányban, a parlamentben, intézmények élén is jelen van. Úgy tűnik, minden rendben van, stabilitás van. De ha jól kinyitjuk a szemünket, láthatjuk, hogy törékeny ez a szabadság meg ez a stabilitás és biztonság.  Úgy érezzük, magyarságunkat még rengeteg veszély fenyegeti – fogalmazott az elöljáró.

Bende Sándor parlamenti képviselő arra mutatott rá, hogy azok tudják értékelni a leginkább a szabadságot, akiknek éppen nincs.

– Amikor van, hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy mindig ápolni kell, tenni kell azért, hogy megmaradjon. Mi a magunk helyén azon dolgozunk, hogy megőrizzük az ország polgárainak a biztonságát. Azért dolgozunk, hogy megőrizzük a békét és a szabadságot – jelentette ki a képviselő.

Barti Tihamér, a Gyergyó területi RMDSZ elnöke a Bagossy Brothers Company sikerével példálózva azt emelte ki, nincs lehetetlen a mai fiatalok előtt. 

– Nem tudhatjuk, mi járhatott egyenként az 1848-as fiatalok fejében, abban viszont szinte biztosak lehetünk: nem azt akarnák, hogy mi a halálukra emlékezzünk, vagy arra, hogy nem jártak sikerrel. Mi sem azt szeretnénk, hogy halálunk után arra emlékezzenek rólunk, hogy na, szegény, ez is meghalt. Nem. A tetteinkre fognak emlékezni, tulajdonképpen arra, hogy milyen cél vezérelt valójában. Mit akartunk elérni, és mit tettünk azért, hogy az meg is valósuljon? Higgyék el, a mai kor emberének, a mai világ gyermekeinek is üzen március 15., mégpedig azt, hogy lehetetlen nincs, csupán nem akarjuk elhinni, hogy lehetséges – mondta a területi elnök.

Papi áldás után több szervezet és intézmény is koszorút helyezett el a Petőfi-szobor lábánál, majd a himnuszok eléneklésével zárult az esemény.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!