Hirdetés

Figyelmeztető sztrájkot tartanak szeptember 15-én

Figyelmeztető sztrájkot tart szeptember 15-én a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlegének szakszervezete (FNFMCV).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Figyelmeztető sztrájkot tartanak szeptember 15-én
Illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

Szerdai közleményük szerint így kívánják felhívni a figyelmet a vasúti alkalmazottak problémáira. Ezek között említik, hogy a vállalatnak még mindig nincs egy jóváhagyott költségvetése erre az évre, és nincs biztosítva az ágazat „koherens” finanszírozása.

A szakszervezet szerint a romániai vasúti infrastruktúra korszerűsítéséhez több tíz milliárd euróra lenne szükség. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint közleményükben sérelmezik, hogy a döntéshozókat csak az európai érdekeltségű szakaszok modernizálása érdekli, mert ezeket a munkálatokat finanszírozza az EU. Kifogásolják azt is, hogy nincs egy beruházási terv a CFR személyszállító részlege mozdony- és kocsiparkjának teljes cseréjére. „A romániaiak ilyen körülmények között aligha fognak visszatérni a vasúti közlekedéshez” – jegyezték meg közleményükben.

A további elégedetlenségek a vasúti dolgozók bérezésével kapcsolatosak. Vonzó fizetések hiányában a szakszervezet szerint a CFR alkalmazottak nélkül fog maradni. „Már most több mint hatezer fős a munkaerőhiány a vállalatnál, az idei túlórák száma tízezres nagyságrendű” – hívták fel a figyelmet.
„A problémák nagyon súlyosak és közvetlenül érintik a román gazdaságot és társadalmat” – olvasható a romániai vasúti dolgozók legnagyobb szakszervezetének közleményében.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!