Hirdetés

Félmillió lej sorsáról dönthetnek a csíkszeredaiak

Február 15-től nyújthatnak be ötleteket a városlakók a 2023-as részvételi költségvetési programba Csíkszeredában. A kezdeményezést idén második alkalommal szervezi meg az önkormányzat. A kedd reggeli soron kívüli önkormányzati ülésen erről is szavazott a testület.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Félmillió lej sorsáról dönthetnek a csíkszeredaiak
Fotó: László F. Csaba

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala idén második alkalommal különít el ötszázezer lejt a részvételiköltségvetés-projektek megvalósítására. A projekt célja, hogy a város polgárait bevonják az arról szóló döntésbe, hogy milyen módon használják fel a helyi költségvetés egy részét. Ennek megfelelően arra ösztönzik a település polgárait, hogy azonosítsák és jelezzék a közösség hiányosságait, majd projektek formájában tegyenek megoldási javaslatokat.
A programhoz idén is bárki csatlakozhat, aki betöltötte a tizennyolcadik életévét, és csíkszeredai lakhellyel vagy ide szóló lakcímmel rendelkezik.

A benyújtott ötletek származhatnak egyénileg a városlakóktól, de civil szervezetek, sportklubok és kereskedelmi egységek is nevezhetnek.

A város polgárai által javasolt projekteknek a következő hat kategória valamelyikébe kell tartozniuk: 

•    sétányok, járdák és gyalogosövezetek; 
•    mobilitás, akadálymentesítés és közlekedésbiztonság;
•    zöldövezetek és játszóterek; 
•    közterületek rendezése, fejlesztése (utcabútorzat, közvilágítás stb.); 
•    oktatási, kulturális és sportinfrastruktúra; 
•    digitális város.

Az ötleteknek néhány további kritériumnak is meg kell felelniük: valamely, az előbb felsorolt, közérdekű célt kell szolgáljanak, Csíkszereda közigazgatási területén levő közterületet kell érintsenek, nem tartozhatnak Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának egyéb, vissza nem térítendő finanszírozási programjainak hatálya alá, és nem lehetnek összeegyeztethetetlenek az önkormányzat más, folyamatban lévő terveivel vagy projektjeivel.

A benyújtott projektötleteknek nem szabad kereskedelmi, reklám-, politikai vagy nemzetiségi jellegük legyen.

Kizáró tényező lehet, ha a javasolt projekt megvalósítás után jelentős működtetési költségeket (például karbantartás, szerzői jogok fizetése stb.) eredményez.

Egy benyújtandó projekt maximális értéke 100 000 lej lehet.

A 2023-as részvételi költségvetés javasolt menetrendje: 

•    2023. február 15. – március 15.: a projektek benyújtási határideje;
•    2023. március 15–31.: a projektek elemzése;
•    2023. április 1–30.: a szavazás első fordulója;
•    2023. május 2–6.: az első szavazási szakasz hitelesítése; 
•    2023. május 9–21.: a szavazás második fordulója;
•    2023. május 23–31.: a második szavazási szakasz hitelesítése;
•    2023. június 1.: eredményhirdetés.

A tavalyi évben a részvételi költségvetésből elkészült első projekt az Erőss Zsolt Aréna melletti, Stadion utcai szabadtéri testépítő-erőpark (calisthenicspark) gumiszőnyegezése volt. A további nyertes projektek többségének kivitelezése idénre maradt. A calisthenicspark bővítéséről és korszerűsítéséről szóló sajtótájékoztatón, decemberben, Bors Béla alpolgármester ismertette a további nyertes projekteket: a központi park játszóterének felújítása és bővítése, hangszerpark létrehozása, a Hóvirág utcai játszótér megvalósítása, két spirálos biciklitároló kihelyezése a Fenyő utcába, illetve egy kutyafuttató létesítése a Temesvári sugárút és a Szív utca találkozásánál.

A kedd reggeli soron kívüli önkormányzati ülésen az idei évi részvételi költségvetési folyamat végrehajtásához szükséges intézkedések és a szabályzat elfogadása mellett a Napocska napközi otthonba járó gyermekek számára biztosított étkeztetési támogatásról és a csíkszeredai Integrált Közösségi Központ létrehozását célzó partnerintézményekkel való együttműködésről is szavazott az önkormányzati testület.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!