Hirdetés

Feljelentették Novák Eduárdot, hivatali visszaéléssel vádolja a minisztert a Román Jégkorongszövetség

A Román Jégkorongszövetség (FRHG) azzal vádolja Novák Eduárd sportminisztert, hogy hivatali visszaélést követett el, amikor felfüggesztette az FRHG határozatait és rendkívüli közgyűlést hívott össze a Romániában működő hokiklubok számára, ezért a tárcavezetőt feljelentette a legfőbb ügyészségen.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 2 perc
Feljelentették Novák Eduárdot, hivatali visszaéléssel vádolja a minisztert a Román Jégkorongszövetség
Novák Eduárd. Archív Fotó: Novak Eduard Facebook-oldala

A sportminisztérium januárban rendkívüli közgyűlést hirdetett február 15-re, amelyen csak azok a csapatok kapnak szavazati jogot, amelyek részt vettek a 2021/22-es romániai jégkorongbajnokságban. Alexandru Hălăucă, az FRHG elnöke az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: a miniszter szerinte törvénytelenül járt el, amikor „csak bizonyos sportegyesületek számára” hirdetett rendkívüli közgyűlést, amelyre a szövetség választott tisztségviselőit nem hívta meg. Úgy vélekedett, a minisztérium át akarja venni az FRHG irányítását.

Szerinte a „magyar vezetés alatt álló erdélyi klubok” nyomást gyakoroltak a minisztériumra, mert ők „csak a magyarországi jégkorongbajnokságban akarnak részt venni”.

Hălăucát tavaly szeptemberben a székelyföldi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával megrendezett tisztújító közgyűlésen választotta újra elnöki tisztségébe a Román Jégkorongszövetség. A sportminisztérium – a szövetség finanszírozójaként és működése törvényességének ellenőrzőjeként – novemberben felfüggesztette a szeptemberi tisztújító küldöttgyűlés határozatainak hatályát. A döntést a tárca azzal indokolta, hogy a 2021/22-es idény versenyeiben szereplő huszonöt egyesület közül tizenkettő nem kapott szavazati jogot a küldöttgyűlésen. A szövetség állítólagos tartozásokra hivatkozva vonta meg a szavazati jogot egyes kluboktól, amiért azok nem fizették ki a koronavírus-járvány idején az FRHG által kirótt bírságokat. Ugyanakkor olyan klubok is szavazhattak, amelyeknek tartozásuk volt, és olyanok is, amelyek nem vettek részt az előző idény semmilyen versenyén.

Az FRHG utóbb egyoldalúan felmondta szerződését a sportminisztériummal, és ezzel lemondott arról, hogy közpénzből kapjon finanszírozást, a székelyföldi klubok pedig peres úton kezdeményezték a szeptemberi küldöttgyűlés határozatainak felfüggesztését.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!