Hirdetés

Felelős és garancia nélkül

2019 óta folyamatosan víz­hiánnyal küzdenek a Tusnádok lakói. A vízhálózat legnagyobb korszerűsítési munkálatait 2009 és 2014 között végezték, viszont öt évet sem bírta a hálózat, a vezetékek silány minőségűek, és a kivitelező is csődbe ment. Albert Tibor korábbi városvezető számos múltbeli és aktuális tényre hívta fel a figyelmet. 

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Felelős és garancia nélkül
Már több kilométernyi vezetéket kicseréltek Fotó: Goscom Tusnádfürdő/FB

Albert Tibor tizenkét évig (2008-tól 2020-ig) volt Tusnádfürdő polgármestere, mandátuma alatt korszerűsítették a vízhálózatot a Tusnádokon. A városvezetés 2007-ben készített egy megvalósíthatósági tervet, amelyet benyújtott az Országos Beruházási Társasághoz (CNI), és ez alapján három évvel később elkezdték a vízhálózat korszerűsítését. – 2007-ben még nem voltam polgármester, viszont 2009-ben felhívtak a fejlesztési minisztériumtól, hogy a beruházást elindítanák a
megvalósíthatósági terv alapján. A CNI megrendelte a terveket és el is indították a beruházást. A fürdővárosi önkormányzatnak kevés szerep jutott a projektben. A licitet, a minőségellenőrt, a céget és az építésfelügyelőt mind az Országos Beruházási Társaság intézte – hívta fel a figyelmet Albert. Hozzátette: a tervezést és kivitelezést egyaránt a beruházási társaság megbízásából egy kolozsvári cég végezte, amely azóta tönkrement. Az önkormányzatnak annyi feladata volt, hogy koncessziós szerződést kössenek a csíkszentsimoni önkormányzattal azokra a területekre, ahol a vízforrások vannak, ezt megtették. – A beruházás elkezdésekor a városi testületen belül saját ellenőrző csoportot hoztunk létre. A szakcég a beruházást 2010-ben kezdte és 2014 januárjában fejezte be. A kivitelezés ideje alatt a munkát felügyelte az általunk létrehozott bizottság, élén az alpolgármesterünkkel. A kivitelezés rendben zajlott, a problémák a beüzemeléskor kezdődtek. Kisebb mértékű problémák voltak, mint napjainkban, és a kivitelező garanciális alapon javította is ezeket. Inkább a belső csővezetéknél voltak hibák, a fővezetékkel 2019-ig nem volt semmi probléma – szögezte le az egykori polgármester. 

Öt évet se működött

A 2019-es csíkszentsimoni fő­vezetéktöréssel elkezdődött tusnádi vízszolgáltatás mai napig tartó kálváriája. – A fővezetéknél észlelt problémák miatt kételyeim támadtak a beruházás minőségét illetően. Ezért el is rendeltem egy szakértői dokumentáció elkészítését, amely még az év decemberéig el is készült – mondta a volt polgármester. Kiemelte: az iratcsomóban leírták a tervezésre, kivitelezésre és működtetésre vonatkozó észrevételeket és hiányosságokat egyaránt. 
A szakértői véleményben foglaltak alapján kiderült – a csövön minőségi ellenőrzést is végeztek –, hogy a vezeték minősége nem felel meg a minőségi bizonyítványnak. A mai napig a csövek jelentik a legnagyobb problémát. – Hangsúlyozom, az anyagot a beruházáshoz egészében a kivitelező cég hozta, ehhez az önkormányzatnak semmi köze nem volt. Sajnos a cég időközben csődbe ment, és így nem tudtunk kártérítési pert indítani ellene, pedig a CNI-vel is egyeztettünk a per lehetőségéről – hívta fel a figyelmet az egykori városvezető. 

Egymást akadályozó infrastruktúrák

Az akkori vízhálózat korszerűsítésének az összértéke négy és fél millió lej körül volt. A kivitelezéskor olyan további problémákkal is szembesültek, hogy az országos és megyei útügy nem engedte az aszfaltot feltörni, hogy az új vezetékeket lefektessék, így kénytelenek voltak két helyen a régi csöveket használni. Csíkverebesen azóta kicserélték a vezetéket, Tusnád községben a főút mellett viszont még mindig a régi acélcsövön folyik a víz. A volt polgármester részletezte: mind a megyei, mind pedig az országos utakat nem sokkal a vízhálózat cseréje előtt korszerűsítették, így nem engedték feltörni az említett két útszakaszt, ezért a vasvezetéket kellett használni. De ezeket a fejlesztési minisztériummal és az útüggyel közösen dokumentálták. – Mendemondák vannak, hogy elvittem a vezetéket, és hogy én vagyok a hibás, ez nem igaz. Sőt, írásos bizonyítékkal alá is tudom támasztani, hogy helyesen jártam el. Eszközök kellettek, amit a 2019-es szakértői véleményben leírtak, azt a város 2020-as költségvetéséből megvásároltuk, hogy végül az új vezetőség beszerelt-e vagy sem, nem tudom – mondta Albert Tibor. Arra is felhívta a figyelmet a vízszolgáltatással kapcsolatosan, ha hosszabb időre leáll a vízszolgáltatás, sokkal nehezebb újra elindítani, mert a leürült hálózat feltelik levegővel, és az később a víznyomással együtt a vezeték elrobbanásához vezet. Ez többször előfordult az elmúlt években. 

– A jelenlegi polgármester, hogy hergelje a lakosságot, a mostani és a régi csövek összehasonlítását teszi ki közösségi oldalán, úgy állítva be a dolgot, hogy én vagyok a hibás ezért. Lassan betelt a pohár, be fogom perelni a polgármestert becsületsértésért – tette hozzá a korábbi polgármester. Folytatta: Tus­nádfürdőnek volt egy másik vízvezeték-hálózata (Kö­zép­patak és Bene vize), amit korszerűsíteni kellett volna, és működhetett volna a két hálózat egyszerre.  Viszont valami miatt a mostani városvezetők lemondtak arról a hálózatról. A forrás Tusnád község területén található, a helyi vízszolgáltató tulajdona a 60-as évektől. A városnak most nem lennének problémái a vízszolgáltatással, de azt a vezetéket megszüntették, sőt a vízszolgáltató mérlege alapján a közmű is komoly anyagi problémákkal küzd – jegyezte meg az exvárosvezető. Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!