Hirdetés

Fejlődő Borszék

A hivatal felújítása, a járóbeteg-rendelő modernizálása, és természetesen a Fontana gyógyfürdő megnyitása – csak néhány megvalósítás, amelyet Mik József, Borszék polgármestere említett negyedik mandátuma felénél.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 3 perc
Fejlődő Borszék
Fotó: Mik József archívumából

Az elmúlt két évben számos fontos projek­tet befejeztek – érté­kel­te negyedik mandátumának első felét Mik József borszéki polgármester. 2021-ben sikeresen befejezték a hivatal épületének külső felújítását, amire uniós pályázati pénzből volt keretük. Helyi költségvetésből a belső felújításokat is elvégezték. Tavaly a borszéki járóbeteg-rendelőt modernizálták a Helyi Fejlesztések Országos Program által. Jelenleg ebben az épületben működik a családorvosi rendelő, a fogorvosi rendelő, a Caritas borszéki kirendeltsége, és nemsokára ide költözik a mentőállomás is. Ehhez helyi költségvetésből mentőautó-garázst és kisebb autómosót is építettek. Borszék polgármestere kiemelte, a Fontana kezelőközpont a legnagyobb megvalósításuk.
Jelenleg egy Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (FEADR) pályázatból nyert 2 millió lej értékű beruházás kivitelezése folyik: biomassza alapú fűtésrendszert alakítanak ki a városban, kon­té­neres hőközponttal. A hivatal udvarán 500 kW-os kazánt helyeznek el. Ez a hőközpont 5 épületet fog fűteni: az óvodát, a kultúrházat, a hivatalt, a járóbeteg-rendelőt és tűzoltószertárt, így próbálnak spórolni a fűtési költségeken.
Néhány kisebb beruházásra is sor került, többnyire pályázatokból: játszótér épült a fürdőtelepen, buszmegállókat építettek újra, modernizálták a 49-es villát, ahol múzeumot terveznek nyitni. Továbbá modernizálták a közvilágítást, folytatják a tömbházak szigetelését, az elkövetkezendőkben pedig pályázati pénzekből bővítik a sportbázist teniszpályákkal, új lelátóval, illetve a víz- és csatornahálózatot is.
Idén elkezdték a Zim­met­hausen Szaklíceum teljes felújítását, emiatt az oktatás különböző – ideiglenesen átalakított – épületekben folyik. Továbbá készítik a terveket a felső-borszéki kultúrotthon felújításához, tavasszal kezdenék a munkálatokat. A továbbiakban szociális lakások építését és 4 kilomérternyi út építését is tervezik. 
Arról is kérdeztük a polgármestert, hogy mi okoz nehézséget. Mint mondta, a megemelkedett energiaárak következtében megnövekedett a pályázatok önrészének értéke is, de egyelőre nem okoz gondot, a jövőben viszont kalkulálni kell ezzel is. A nyár folyamán pedig rengeteget küzdöttek a medveproblémával. 
Mik József kiemelte, hogy a borszéki ásványvíz-palackozó cég bevétele az önkormányzat költségvetését 40%-kal növelte az elmúlt évben. Az elmúlt évek sikereként könyvelte el a bal­neoklimaterikus fürdőváros minősítés visszaszerzését is. 
A polgármester elmondása szerint nyáron és télen egyaránt sok látogató fordul meg a településen, a pandémiát követően sikerült újra fellendíteni a turistaforgalmat.
Az infrastruktúra mellett a város kulturális életét is fontosnak tartja: rendezvényekben is gazdag a település, nyáron számos fesztivált és előadást tartottak. A városi könyvtárban is aktív az élet, egyre többen járnak be olvasni, az önkormányzat pedig folyamatosan frissíti és bővíti a könyvtár állományát. 
 

Kövessen a Facebookon!