Hirdetés

Fát az életért

Három intézmény dolgozói és önkéntesek több mint háromezer fát ültettek el a szerdán a Hargita-hegységben. A közel száz irodai dolgozó és önkéntes csemeteültetőt az erdőgazdálkodás szakemberei segítették, hogy szakszerűen végezzék el a munkát, és minél több életképes fa népesítse be a területet a későbbiekben.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Fát az életért
Több mint háromezer hegyi juhart ültettek el Fotó: Vlaicu Lajos

Háromezer-száz hegyijuharfa-csemetét ültettek el a Hargita-hegység Csíki Láz nevű területén. Madarász Zsolt, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója kifejtette: a faültetéshez olyan területet választottak, amely nem része az országos erdőalapnak, így a továbbiakban hozzá szeretnének járulni és bővíteni az ország és a megye erdős területeit. 

Vlaicu Lajos

– Az egyhektáros területet hegyijuhar-csemetékkel ültetjük be. Egyrészt kevesebb ehhez hasonló őshonos fa található ebben a hegységben, mert az őshonos tűlevelű fákat a közbirtokosságok évente ültetnek, a felelős erdőgazdálkodás jegyében. Másrészt a juharnak itt minden feltétel adott, hogy megéljen

– mondta a kistérség igazgatója. Megjegyezte: a juharfa alapanyagként felhasználható hangszer készítésre. A fa tulajdonságait figyelembe véve keménység és rugalmasság jellemző, hegedű- és játékkészítésre kiváló alapanyagként szolgál. 

– A hegyi juhar nagy teret igényel, éppen ezért nem lehet olyan sűrűn ültetni, mint a lucfenyőt, legalább másfél-két méteres távolságra kell egymástól ültetni a csemetéket. Elsősorban a lombkoronák miatt szükséges ekkora távolságot tartani, amit ha szükséges, a későbbiekben gyéríteni fognak majd a szakemberek – jegyezte meg Madár Zsolt a csemeteültetés kapcsán.

A szerdai faültetésen Hargita Megye Tanácsa, a Csíkcsicsói Közbirtokosság és hivatal dolgozói, valamint iskolások vettek részt. 

Vlaicu Lajos

A szerdai kalákát a Trees for Life, azaz az Életet jelentő fák projekt keretében tartották meg, ahol a közbirtokossági tagok és erdőmérnökök figyelték, hogy a csemetéket szakszerűen ültessék. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte: a megyei tanács irodai dolgozóinak közel egyharmada kiveszi részét a munkából.

– Az európai uniós projekt révén az irodai dolgozóknak is lehetőségük nyílik, hogy fizikai munkával is hozzájáruljanak a megye fejlesztéséhez. A mostani erdősítés mellett, később egy másik projektet is megvalósítunk a megyei utak szélén. Ugyanis ott, ahol a forgalmat nem zavarjuk, almafákat ültetünk. Első lépésben Székelykeresztúr és Szentábrahám között ültetjük el – részletezte a megyeelnök. Hozzátette: a megyei tanács részéről szeretne a későbbiekben is, havi egy-két alkalommal, lehetőséget teremteni, hogy a munkatársak kimozduljanak az irodából a közérdek szolgálatára.

Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere megköszönte az intézmények és a helyi emberek összefogását a közért való munkálkodásban.

– A faültetés az összefogáson túl a következő generációk hasznát is szolgálja, Csíkcsicsó község egyik természeti területén, ahol a távolság miatt eddig kevés hasonló munkára volt lehetőségünk – nyilatkozta a polgármester.

A faültetésen közel százan vettek részt, a programot közös ebéddel zárták.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!