Hirdetés

Farkaslakán zárult az egész Udvarhelyszéket átszelő gazdafórum-karaván

Február közepén rajtolt és március 17-én Farkaslakán zárult az az egész Udvarhelyszéket átszelő gazdafórum-karaván, amelyet az Udvarhelyszéki RMDSZ indított útnak. Az egy hónapos rendezvénysorozat célja az volt, hogy a térség gazdái első kézből tájékozódhassanak a rendelkezésükre álló lehetőségekről.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Farkaslakán zárult az egész Udvarhelyszéket átszelő gazdafórum-karaván
Fotó: Hadnagy Éva

Pénteken, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Házban számos helyi és környékbeli gazda gyűlt össze, hogy részt vegyen és első kézből, a különböző mezőgazdasági intézmények vezetőitől szerezhessen információkat az agrártámogatásokról.

A farkaslaki volt egyébként a gazdafórum-karaván záróeseménye, amelyen Vincze Loránt európai parlamenti képviselő és Barabási Antal-Szabolcs mezőgazdasági államtitkár is jelen volt. Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke köszöntötte elsőként a résztvevőket. Mint mondta, sikeres rendezvénysorozaton vannak túl, amit más sem bizonyít jobban, mint hogy hatalmas volt az érdeklődés a tájékoztató karaván iránt, amelyet a térség minden községébe és városába sikerült eljuttatniuk.

Az a célunk, hogy a családi gazdaságokat tudjuk segíteni, hiszen ezek a legjellemzőbbek a mi vidékünkre. Az állattenyésztés, a gyümölcstermesztés, illetve a mezőgazdaságnak a zöldségtermesztés része az elterjedtebb, és mi ebben próbáljuk segíteni a gazdákat, hogy hatékonyabban tudjanak gazdálkodni, boldogulni

– fogalmazott. 

A köszöntők után Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő tájékoztatta a gazdákat azokról az irányelvekről és lehetőségekről, pályázati kiírásokról, amelyek a következő költségvetési időszakban Romániában és itt Udvarhelyszéken is a gazdák előtt nyitva állnak, és lehetőségük lesz megpályázni.

 Az Európai Unióról sok jót és sok rosszat el lehet mondani, de ami biztosan jó, az a 80 milliárd euró, amelyet ebben a költségvetési ciklusban Románia kap

– hangsúlyozta Vincze Loránt. Hozzátette, ebből az összegből 16 milliárdot tesznek ki a mezőgazdasági támogatások, és reméli, hogy ebből minél több jut erre a vidékre.

Barabási Antal-Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a hazai mezőgazdasági stratégia alakulásáról beszélt a jelenlévőknek, hogy milyen, a minisztérium által létrehozott vagy folyósítandó támogatások vannak. Konkrét információkkal szolgált a különböző kiírásokkal kapcsolatosan, hogy mekkora keretösszegből, mekkora összegeket pályázhatnak meg a gazdák, illetve számos jó hírrel is szolgált, többek között, hogy a múlt héten jóváhagyták a tejtermelő tehenészetek támogatását, amely értelmében 73 eurós támogatást lehet igényelni minden állat után, és minden bizonnyal a húsmarhatartók is megkapják ezt a támogatást az év második felében.

A gazdafórumon jelen volt továbbá Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője, Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság (DAJ) igazgatója, valamint István Róbert, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője is. Mindannyian a mezőgazdászok számára fontos újdonságokról és gyakorlatias tudnivalókról számoltak be. Az előadásokat követően a jelenlévők konkrét, személyes kérdésekkel fordulhattak a szakemberekhez.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!