Hirdetés

Évadnyitó piknikre várják a színházkedvelőket

Jubileumi évadot kezd a székelyudvarhelyi teátrum, negyed évszázaddal ezelőtt novemberben jelentkezett első bemutatójával a Tomcsa Sándor Színház. A hét végére piknikre hívják a színházkedvelő udvar­he­lyie­ket – jelentették be saj­tó­tá­jákoztatón, amelynek hangulatára alaposan rányomta a bélyegét a kormány által tervezett költségkímélő intézkedések sora.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Évadnyitó piknikre várják a színházkedvelőket
Ünnepelnek, miközben bizonytalan a jövő. Piknikkel kezd az udvarhelyi színház Fotó: Hargita Népe/archív

Előre menekülünk – ezt mondta pénteken, a színháznál tartott beszélgetés elején Barabás Árpád művészeti vezető, aki röviden ismertette, hogy a Parasztopera próbáival rajtol az évad, Darvas Benedek és Pintér Béla darabját Györfi Csaba állítja színpadra, a produkcióban közreműködnek az Udvarhely Néptáncműhely táncosai és a Kedves Zenekar tagjai is. A Parasztopera díszbemutatójával ünnepli a színház a születésnapját november 9-én, kapcsolódva ahhoz, hogy 25 évvel ezelőtt, ezen a napon a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadással indult az udvarhelyi teátrum története.
Bemutatók szempontjából szellősebb évadot terveztek, viszont rengeteg kísérőprogramot készülnek megvalósítani, ezek a jeles évfordulóhoz kötődnek, és nagyrészt a színházi emberek, a színészek és a városlakók közötti közeledést, kapcsolódást, ismerkedést célozzák – közölte Nagy Pál igazgató. Ennek égisze alatt hirdetik meg a névadó születésnapján a rendhagyó évadnyitót, amelynek a Függönyt fel címet adták. 
Augusztus utolsó vasárnapjára tervezték az évadnyitó pikniket a városi parkban, viszont az épp akkor zajló Siculus Fesztivál miatt változik a program. Augusztus 27-én, vasárnap megtartják a 25 éves születésnapra szervezett 25 kilométeres közös bringázást, amely a színháztól indul, érinti Tomcsa Sándor sírját a római katolikus temetőben, majd a résztvevők Oroszhegy irányába tesznek egy kört. A többi programot áthelyezik másnapra, azaz hétfő délutánra, lesz kincskereső játék, színházlátogató körút, színészek főzte közös ebéd bográcsból, sőt, jelmezes, díszletes fotót is lehet majd készíttetni. A bringás körútra előre kell regisztrálni – hívták fel a figyelmet a szervezők.
Megtudtuk még, hogy felkérték Székely Csaba drámaírót, írjon egy darabot külön az udvarhelyi társulat számára, amit a jövő évadban mutatnának be. A jeles évfordulóra egy, a színház életét összefoglaló kiadvány megjelentetésére is készülnek, illetve egy kis kamarakiállításra, amelyhez a közönség segítségét is várják. Olyan tárgyakat, emlékeket gyűjtenek, amelyek kapcsolódnak a Tomcsa Sándor Színház két és fél évtizedes működéséhez, ezeket természetesen az esemény után visszaadják tulajdonosaiknak.
Az évadterv szerint bő egy hónap múlva, szeptember 18–23. között immár 14. alkalommal jelentkezik a dráMA kortárs színházi találkozó, a program készen van, és – mint mondták – hamarosan jelentkeznek a részletekkel.
Terv van bőven, de bármikor keresztülhúzhatja az egészet a kormány – ez többször is elhangzott a sajtótájékoztatón, Nagy Pál igazgató arról is beszélt, hogy mennyire nehéz ebben a bizonytalanságban a jubileumi évadot elindítani.

– Optimizmusra, lendületre lenne szükség, és abból van most a legkevesebb

– tette hozzá.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!