Hirdetés

Esküvői matek

A világjárvány miatti megszorítások következtében az elmúlt két évben nagyon sok esküvőt át kellett szervezni, eltolni, újragondolni. 2022-ben óriási esküvődömping volt, mindenki pótolta az elmaradásokat, így nem volt szokatlan a hétköznapi lakodalom sem. Idénre a szolgáltatók szerint normalizálódott a helyzet. Tavaly az infláció miatt jelentős áremelések is megnehezítették az újra­tervezéseket. Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a házasulandó pároknak álmaik nagy napjának megszervezéséhez.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 8 perc
Esküvői matek
Menyasszonyi csokor. Csak egy a drága esküvői kellékek közül Fotó: Veres Nándor

Javában dübörög az esküvőszezon. Bár a tavalyi esküvődömping után normalizálódni látszik a helyzet, idén is gyakoriak a pénteki és vasárnapi lakodalmak. A vendéglátósok szerint csökkenő tendencia figyelhető meg a vendégek számában, de ez nem folyásolja be a foglalások számát.
– Az elmúlt évben a nyers­anyagok ára igencsak megnőtt, így akár 40 százalékos drágulásról is beszélhetünk. Ez a piacot igencsak érzékenyen érintette. Nálunk is voltak a drágulás miatt lemondások – mondta a rendezvényszervező.

Bepótolták az elmaradást

Hozzátette: a 300 személyes lakodalmak is egyre ritkábbak, amit szintén a drágulással magyaráznak, átlagosan 150–200 meghívottal zajlanak manapság az esküvők. A szakemberek szerint a hagyományos ételekből álló menüket többen részesítik előnyben, de egyre nagyobb teret hódítanak az extravagánsabb, különleges alapanyagokból készült ételek is. Az éttermek általában több menücsomagot kínálnak, így az ifjú párok választhatnak ízlésüknek és pénztárcájuknak megfelelően.
A Gyilkostó vendéglőnél sincs ez másként Portik Zalán tulajdonos szerint, náluk a Silver, Gold és Diamond menüsorból lehet választani.
– Az utóbbi években többféle csomaggal készülünk a házasulandóknak, de a csomagok kombinálására is van lehetőség. Minden évben igyekszünk valami érdekes­séggel, különlegességgel elő­rukkolni, sokan ezért is ke­resnek – részletezte a tulajdonos.
Elmondta, a tavalyi jelentősebb áremelést követően idén csupán minimális változásokkal kell számolni.
A csíkszeredai Fenyő Szállóban is sikerült bepótolni az előző években feltorlódott esküvőket a tavaly, így idén már valóban csak a hétvégékre korlátozódnak a lakodalmak – tudtuk meg Tódor Etelka igazgatótól.
Mint mondta, az általános áremelkedés azonban nem be­folyásolja a foglalások számát. Három különböző árkategóriájú ajánlattal várják a párokat, amelyekhez italcsomag, torta és candy bár ajánlataik is társulnak.
Egy esküvői menü piaci ára átlagosan 250–300 lej között mozog, de az alapanyagok függvényében akár 600 lejig is emelkedhet. A menük általában négy fogást tartalmaznak.

Ruha (vásárlási) trendek

A menyasszonyi ruhák piaca is jelentős átalakuláson esett át az utóbbi években. Mostanra általában megrendelik a tervezőktől, forgalmazóktól a kiválasztott darabokat az esküvői szalonok vezetői segítségével az arák, de továbbra is van lehetőség kölcsönzésre is.
– Tavaly az infláció miatt a ruhák ára szinte a duplájára emelkedett – tájékoztatott Both Emese, a székelyudvarhelyi Mátka esküvői ruhaszalon tulajdonosa. – Menyasszonyi ruhát ma már szinte lehetetlen vásárolni 500 euró alatt, az átlagárak 500–1000 euró között mozognak, de határ akár a csillagos ég lehet. Ennek ellenére sokan döntenek a vásárlás mellett – mondta. 
Ruhaszalonjában kölcsönözni is lehet esküvői ruhákat, a bérlés árát azonban nagyban meghatározza a ruha eredeti ára, illetve az, hogy hányszor viselték már. A ruhák bérlése 1500-2500 lej között mozog. 

Balázs Árpád
Illusztráció

Virágzó virágkínálat

A ruha mellett a virágok is jelentős szerepet játszanak egy esküvőn. Az áremelkedés a virágpiacot sem kerülte el, így ez is jelentősen megemelheti az esküvő költségeit. A virágboltok többsége kínál esküvői csomagokat, amelyek a menyasszonyi csokrot, vőlegénykitűzőt, asztaldíszt, dobócsokrot, autódíszt és a koszorúslányok virágait tartalmazza általában. A virágok típusától függően emelkedik az ár, egy ilyen csomag minimálisan 2500 lejbe kerül. 
Jakab T. Emese virágbolt-tulajdonos elmondta, továbbra is a pasztellszínek iránt van a legnagyobb kereslet.
– Nem mindenki kér teljes csomagot, van, hogy bejönnek, elmondják, mire lenne szükségük, általában saját elképzeléssel érkeznek, de előfordul, hogy csak a keretet szabják meg, a többit pedig rám bízzák – közölte.
Mint mondta, a menyasszonyi csokor különleges, tartós, stabil kell legyen, hogy ha szükség, még egy hét múlva is szépen mutasson, ezért értelemszerűen többe is kerül. Tévhit továbbá, hogy a szezonális virágok olcsóbbak, sőt a keresettebb színek is többe kerülnek, mint a más ugyanolyan típusú virágok – mondta a virágbolt-tulajdonos.

Élő zene és lemezlovasok

A lakodalom a mulatságról szól, amely zene nélkül elképzelhetetlen. Az igények e téren is változtak, az élő zene mellett a lemezlovasok szolgáltatásait is sokan keresik, de gyakori a vegyes lakodalom, vagyis, hogy az élő zene mellett a DJ-k is jelen vannak.
– A zenekarok árát nagyban befolyásolja a tagok száma, vagyis minél többtagú egy zenekar, annál többe kerül – tudtuk meg Orbán-Ferenc Saroltától, aki szintén egy zenekar tagja.
Mint mondta, idén négyezer és tízezer lej között mozog a zenekarok ára. 

Megörökített pillanat

Az esküvőn elengedhetetlen a fotós, videós is, aki megörökíti a szép pillanatokat, bár mostanra egyre gyakoribb, hogy vagy az egyiket, vagy a másikat választják a párok. Ilyés Dávid évek óta készít esküvőkről videókat. Mint mondta, az elmúlt időszakban minimális árnövekedés volt tapasztalható az iparágban, kb. 10 százalékkal drágult ez a fajta szolgáltatás. 
– A fotó-videószolgáltatás átlagosan ezer euróba kerül, viszont, ha nem egy csapatot, hanem külön fotóst, és külön videóst is hívnak, akkor az valamivel drágább – jegyezte meg.
Mindent egybevetve elmondhatjuk, hogy nem olcsó mulatság egy esküvő megszervezése, ráadásul óriási a kínálat, számos olyan szolgáltatás érhető el a piacon, amelyek ugyan nem alapvetőek, hanem divatosak, ezzel pedig tovább emelkednek a költségeket. A házasulandók, ha a legalacsonyabb árakat és a legminimálisabb szolgáltatásokat veszik figyelembe, egy 150 személyes esküvő esetében is legalább 60 ezer lejbe kerül a nagy nap. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!