Hirdetés

Eseményekben gazdag időszak

Több tervet előkészítettek a pályázati időszakra, emellett projekteket is benyújtottak országos és uniós alapokra Gyergyócsomafalván. A településen az elmúlt két évben több területen is végéhez érkeztek a beruházások: járda épült, elkészült a közösségi fejlesztési stratégia, bővült a csatornahálózat és tatarozták a polgármesteri hivatal épületét.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Eseményekben gazdag időszak
Megragadják a kínálkozó lehetőségeket Gyergyócsomafalván Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Két évvel ezelőtt már tudtuk, hogy az elkövetkező időszak a kormányzati és az uniós támogatások ideje lesz: az utóbbi esetében az elkészült terveink nem feltétlenül egyeznek a meghirdetett pályázatokkal, de igyekszünk a kormányzati támogatások révén anyagi alapokat szerezni az elképzeléseinkhez – nyilatkozta érdeklődésünkre Márton László-Szilárd polgármester.
Elkészült a központi elemi iskola felújítási terve, amelyet az Országos Beruházási Társaság (CNI) finanszírozásával szeretnének megvalósítani. Emellett az országos helyreállítási terv (PNRR) programjában pályáztak az 5–8. osztályos iskolaépület energetikai felújítására, valamint egy szelektív hulladékudvar létrehozására, ahová a nem háztartási hulladéknak minősülő szemetet helyezhetik el magánszemélyek.
Mint megtudtuk, az An­ghel Saligny programban a település 19 millió lejes támogatást kapott, amely a Lok és Veresvirág turisztikai övezetekhez vezető utak modernizálását fedezi. Az elmúlt időszakban a kivitelezési tervre kötött szerződést az önkormányzat, bíznak benne, hogy nyáron már meglesz a nyertes cég, és elindulhat a munka.

– A mandátum első két évében az aszfaltozási munkálatok mellett elkészült a megyei út mentén a járda, bővült a csatornahálózat, ingyenes internetszolgáltatás létesült a település 16 pontján, tűzoltóautót vásároltunk a helyi önkéntes alakulatnak, számítástechnikai eszközöket az iskola tanulóinak és pedagógusainak, és elkészült a közösségi fejlesztési stratégia is 
– sorolta megvalósításaikat Márton László-Szilárd polgármester.


Hozzátette: két játszótér épült a településen, egyik a Szilágyi iskola előtti téren, a másik pedig a közösségi konyhának helyet adó somlyóvölgyi épület udvarán. A megvalósítások között a legjelentősebb a polgármesteri hivatal épületének felújítása volt: a bővítés révén tágas tanácsterem kapott helyet az ingatlanban, emellett sikerült ügyfélközpontú, modern tereket kialakítani. 
A községvezető kitért azokra a projektekre is, amelyek megvalósítása nehézséget okoz: területhiány miatt elakadtak az új piac tervezésével, egyelőre helyszínt keresnek, hiszen fedett csarnok megvalósítását tervezik.  

– A kivitelezővel történt szerződésbontás miatt szünetel a központi óvoda felújítása, szükség volt egy átalakított kivitelezési terv elkészíttetésére, jelenleg az engedélyezési folyamatok zajlanak. Bízom benne, hogy tavasszal kiírhatjuk a licitet, hiszen a pályázati alapok még a rendelkezésünkre állnak, emellett az önrész kifizetéséhez a megyei önkormányzat az áfavisszaosztásból 900 ezer lejt biztosított a településnek. Ezt a tartalékalapba helyeztük, készülve a munkálat folytatására – összegzett Márton László-Szilárd. 

 

Kövessen a Facebookon!