Hirdetés

Erkölcsi értékek Babits műveiben

Ezzel jelezzük, szeretünk olvasni, fontos számunkra az olvasás, szeretjük klasszikusainkat és szép magyar nyelvünket – mondta Török Edit könyvtáros, szervező a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezte XV. Nemzetközi Felolvasómaraton megnyitóján. Kedden, a 140 éve született Babits Mihály költő, író verseit, elbeszéléseit nyolc országban több mint 28 ezren szólaltatták meg.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 7 perc
Erkölcsi értékek Babits műveiben
Felolvasómaraton a megyei könyvtárban. Elekes Zoltán, Majla Géza és Kovács István megzenésített verseket adtak elő Fotó: László F. Csaba

Az első felolvasómaratont 2009-ben László Judit székelyudvarhelyi művelődési szervező kezdeményezte. 2013-tól nemzetközi méretűvé nőtt a rendezvény, 2014-től a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezi. A korábbi években többek között Benedek Elek, Jókai Mór, Tamási Áron, Szabó Magda és Petőfi Sándor műveiből olvastak fel. Ez alkalommal a 140 éve született Babits Mihály költő, író műveire hívták fel a figyelmet.

László F. Csaba
Tapodi Zsuzsanna Babits életéről és munkásságáról tartott kiselőadást

Babits művei különösen aktuálisak
A felolvasás megnyitóján Török Edit könyvtáros, szervező azt mondta, a felolvasással jelezzük, szeretünk olvasni, fontos számunkra az olvasás, szeretjük klasszikusainkat és szép magyar nyelvünket.

– Ragaszkodunk ahhoz, hogy minden évben évfordulós írótól, szerzőtől olvassunk. Idén Babits Mihály születésének 140. évfordulója van. Ugyanakkor mindig megnézzük azt is, hogy olyan szerzőtől olvassunk fel, akinek a művei mindenféle érdeklődési kört kielégítenek. Babits művei különösen aktuálisak napjainkban, hiszen dúl az ukrán–orosz háború, és tudjuk, Babitsnak nagyon erős békevágya és háborúellenes elvei voltak. Ezt verseiben is megfogalmazza, ugyanakkor olyan erkölcsi értékeket képviselt, amelyekről nem szabad elfeledkezni napjainkban sem – mondta lapunknak Török Edit.

A köszöntőt követően Tapodi Zsuzsanna, a Sapientia – EMTE Csíki Karának professzora Babits életéről és munkásságáról tartott kiselőadást. A felolvasást Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója Babits Mihály Mint a kutya silány házában című versével kezdte, majd Balogh László, a Sapientia – EMTE Csíki Kara könyvtárának igazgatója, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkaközössége és lapunk munkatársai is megszólaltattak egy-egy alkotást.

Bedő Melinda román, míg Diószegi Orsolya angol nyelven olvasott fel. Elekes Zoltán, Majla Géza és Kovács István megzenésített verseket adtak elő.

– Szerintem mindig élmény meghallgatni egy költőnek a verseit. Akik idejönnek és részt vesznek az eseményen, beleásták önmagukat a költő, író munkásságába, és olyan verset választottak ki, amivel önazonosak, amelyet magukénak éreznek, és így oly módon elő tudják adni, ahogyan a költő is szeretné – mondta Bodó Róbert, a Márton Áron Főgimnázium tizenkettedik osztályos tanulója.

László F. Csaba
A felolvasást Ferencz Angéla Babits Mihály Mint a kutya silány házában című versével kezdte


– Pozitív élmény volt részt venni a felolvasómaratonon, tekintve azt, hogy egy nagy magyar klasszikust olvashattam, és az ő munkásságába áshattam bele egy kicsit magamat. Amúgy nem mondom azt, hogy nem kedvelem az irodalmat, költészetet, de ezúttal egy olyan írót ismertem meg, akivel eddig nem voltam kapcsolatban, és most így látva, hogy milyen gondolatai voltak, hogy miket élt át, megismerve az életútját most már sokkal közelibb kapcsolatot ápolok vele – mutatott rá Both Ágoston, szintén a Márton Áron Főgimnázium tizenkettedikes tanulója.

A felolvasómaratonba nyolc országban: Magyarországon, Szlovákiában, az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Svédországban, Belgiumban, Kanadában és hazánkban több mint 28 ezren kapcsolódtak be. 

Kevesen olvastak a könyvtárban, de annál többen máshol!

Több mint százan olvastak február 28-án a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban a XV. Nemzetközi Felolvasómaraton keretében, Babits Mihály műveiből. A szervezett, előre bejelentkezett osztályok a délelőtti órákban lejártak, délután egyéni olvasókat, esetleges baráti társaságokat vártak. A száz fő, bár viszonylag kevésnek tűnik, mégsem azt jelenti, hogy visszaesett a felolvasómaraton iránt az érdeklődés, tájékoztatott Kovács Erzsébet könyvtáros, helyi szervező.

Hadnagy Éva
Oroszhegyi gyerekek a székelyudvarhelyi könyvtárban

– Egy ideje már az a jellemző, hogy mindenki a saját iskolájában, osztályközösségében olvas, nem jönnek ezért már be a könyvtárba. Központilag bejelentkeznek a megyei könyvtárhoz, és akkor ott olvas mindenki, ahol éppen csak akar. A cél ettől függetlenül ugyanaz, hogy minél többen újra lapozzuk és olvassuk Babits Mihály műveit – fogalmazott a téka munkatársa. Elmondta, a bejelentkezett osztályok között vidéki iskolások is voltak, III.-tól V. osztályos diákokig olvastak kedden Babits-műveket a könyvtárban. A felolvasómaraton 2009-ben székelyudvarhelyi kezdeményezésre indult útjára, első alkalommal Benedek Elek műveiből olvastak fel, évről évre pedig egyre többen kapcsolódtak a kezdeményezéshez és vált egyre népszerűbbé a felolvasómaraton.

– Nagyon kinőtte már magát a rendezvény, idén több mint 25 ezren jelentkeztek be előzetesen a huszonhárom országból – fogalmazott Kovács Erzsébet.

Szépirodalmi ünnep Székelykeresztúron
A 15. Nemzetközi Felolvasómaratonhoz a Székelykeresztúri Városi Könyvtár is csatlakozott, ahol mintegy százhúszan olvastak fel.

– A mai nap egy szépirodalmi ünnep. Babits hatalmas műveltségét igen nagyra tartjuk, műfordításai jelentősek, mondhatni mai napig ámulatba ejtik az olvasót. Képgazdagságának tükre a mai ember lelkivilágának kivetülése. Sorai az aktuális gondolatainkat és érzéseinket képesek költészetté varázsolni. Felemelő érzés tudni, hogy ezekben a percekben több ezer magyar irodalomkedvelő szíve dobban egyszerre a költőért New Yorkban, Ausztráliában, Európában, Angliában, Kanadában, illetve a Kárpát-medencében – mondta Lőrincz Edit, a könyvtár munkatársa.

A kezdetektől felolvasnak Gyergyóban 
Gyergyószentmiklóson több mint hatszázan kapcsolódtak be a maratoni felolvasásba. Kedden a Városi Könyvtár két termében olvastak fel diákok és felnőttek egyaránt.

– A felolvasómaratonhoz már az első perctől kapcsolódtunk. Idén Gyergyószentmiklós magyar tannyelvű iskolái jelentkeztek, valamint csatlakoztak Gyergyóalfaluból, Gyergyótekerőpatakról és Borzontról is – tájékoztatott Vincze Csilla, a könyvtárigazgató. Hozzátette: minden évben igyekeznek bővíteni a résztvevők számát, így idén bekapcsolódott a Babeș-Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozata, illetve a katolikus és a református egyház is nyitott volt a rendezvényre, és csatlakozott néhány csoporttal.

Tudósított: Bíró István, Fórika Dóra, Hadnagy Éva, Miklós Dalma-Bettina



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!