Erdély egy gyönyörű nő – Dimenziók

0
144

Két fotókiállítás is nyílt a hétvégén a megyeházán. Dávid Botond munkái erdélyi népviseleteket mutatnak be a Megyeháza Galériában, a kiállítás címe Erdély egy gyönyörű nő, a fényképeken nők, lányok láthatók különböző erdélyi népviseletekben. Szintén a hétvégén nyílt meg a csíkszeredai Prisma Fotóklub Dimenziók című fotókiállítása is a megyeháza földszinti kiállítóterében.

Kevés autentikus gyűjtemény van az erdélyi népviseletekről, és nincs olyan online elérhető képanyag, amely rendszerezné a sokféle erdélyi népviseletet – mondta Dávid Botond fényképész a kiállítás online megnyitóján. Éppen ezért azt tervezi a fényképész, hogy elérhetővé teszik a képeket online, rendszerezett formában. Elmondása szerint fontos volt esztétikussá tenni a képeket, így a hangsúly tulajdonképpen nem a viseleten van, hanem a viselőn. Hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy szakértők, néprajzkutatók leírását mellékelje a fényképekhez. Amikor elérhető lesz az adatbázis a nagyközönség számára, akkor a hiteles népviseletek minden részletét megismerhetik majd az érdeklődők. A kiállítás online megnyitóján Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke úgy fogalmazott: hiánypótló munka, amelyet Dávid Botond elvégzett, ezeknek a fényképeknek jelentős szerepük van az identitástudatunk erősítésében. A Megyeháza Galériában mintegy húsz fénykép látható, különböző erdélyi női népviseletet mutatnak be.

Dimenziók

A Prisma Fotóklub Dimenziók című kiállításának megnyitóján Labancz István, a fotóklub elnöke, illetve Székedi Ferenc újságíró köszöntötték az érdeklődőket. Labancz István elmondta: a kiállítás tematikája szabad, és az alkotóknak a legfrissebb, legújabb képei láthatók. Összesen negyven fénykép tekinthető meg a megyeháza földszinti kiállítóterében. Székedi Ferenc a következő kérdés felvetésével kezdte bemutatni a tárlatot : miben lát többet a fényképész, mint az egyszerű átlagfényképező?

– Labancz István Dimenziók című fotója máris választ ad a kérdésre: nem csupán technikailag tökéletes mind előterében, mind hátterében, hanem kompozíciójában is erőteljes. Ugyancsak ehhez a geometrikus látásmódhoz, de kisebb méretekben kapcsolódik Tarczali Éva Kitekintője, amelyben a fény játssza a központi szerepet, ez választja le a megtalált témát a környezetétől és ez teszi olyan derűssé, amelyben a mindenség parányi részleteként megtalálja helyét az élet. Darvas Rezső és Görbe György hajnali fénysugarai azt a soha nem eléggé csodált misztériumot igyekeznek újból felfejteni, ahogyan a nappal felváltja az éjszakát, de Csóti Bélát, Borvíz Attilát és Simona Braşoveanut úgyszintén elbűvöli a természetnek az a nagyszerűsége, ahogyan minden reggel képes újból az életre hívnia önmagát – elemezte a kiállított képeket Székedi Ferenc.

Tájképek és portrék

Mint részletezte, a táj részletei is megjelennek a fényképeken, például Szökő Sándor fotóin, aki új értelmezési lehetőségeket ad a természet részleteinek. A tájképek mellett több portré is helyet kapott, továbbá a Turcza Hunor és Kúti Hermann Zoltán által készített aktfotók szintén megtekinthetők a kiállításon, ugyanakkor a hétköznapok apró részleteire is felfigyelnek egyes fényképészek.  Vitos Hajnal, Martinaş Cristian, Csóti Béla, Bálint Attila, László Csaba és Görbe György fényképei láthatók még a hétvégén megnyílt tárlaton.