Hirdetés

Elsősorban a gyerekekre gondoltak, de a felnőttek is találnak maguknak programokat

Kétnapos rendezvénnyel ünneplik Székelyudvarhelyen a bábszínház világnapját. A csinnadratta vasárnap reggel bábkiállítással és interaktív hangszerbemutatóval kezdődött a művelődési ház előcsarnokában és koncerttermében.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 4 perc
Elsősorban a gyerekekre gondoltak, de a felnőttek is találnak maguknak programokat
Mókázó. Páratlan élményt nyújt a bábműhely Fotó: Hodgyai István

A Tomcsa Sándor Színházban már ötödik éve emlékeznek meg egy-egy nagyszabású rendezvénnyel a bábszínház világnapjáról. Idén a programokat nem lehetett egyetlen napba sűríteni, ezért az ünnepség kétnapossá nőtte ki magát.

Március 19-én és 20-án közös játéra, tanulásra, nevetésre, zenélésre, valamint mesélésre várják a gyerekeket és szüleiket. A nyitónapon az érdeklődők a rendezvény központi elemének, a bábkiállításnak lehettek szemtanúi. A kiállított bábszínházi díszletrészletek, jelmezek és kellékek nemcsak az ősi múltra visszatekintő előadóművészi kifejezési forma változatosságára mutatnak rá, hanem az Udvarhely Bábműhely sokszínű előadásaira is, amelyeket az évek során színpadon láthatott a közönség. A bábművészet minden szegmensét teljességében bemutatni lehetetlen, de az udvarhelyi rendezvény, számos bábszínházi jelenet felvillantásával, érzékelteti annak gazdagságát. Nemcsak kiállításra szánt darabok kaptak helyet a teremben, hanem kipróbálásra előkészített eszközök is. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt lehetőségük adódott felpróbálni, megtapogatni, megszagolni egyes jelmezeket, bábokat, kellékeket.

Hodgyai István

Vasárnap reggel a kiállítás mellett, ugyancsak a koncertteremben nyílt meg a mesesarok, a zenesarok, a bábkészítő műhely és az árnykuckó is. Időközben a színpadi stúdióban megtekinthető volt az Aranyszívű Juliska című gyerekelőadás, Sramó Gábor rendezésében, majd egy rendhagyó hangszerbemutatóra és zenés foglalkozásra várták a gyereksereget. A hangszerbemutatót Pál Attila színművész vezette, négy fiatal zenész közreműködésében. A foglalkozás egy mesével kezdődött, amelynek keretét az udvarhelyi színművész foglalta össze, de a cselekményszál alakítását teljes mértékben a gyerekek kreativitására bízta. A kicsik lelkesen, egymás szavába vágva kiabálták be saját ötleteiket, bekapcsolódtak az éneklésbe, de amikor a történet megkívánta, akkor nem haboztak a megfelelő pillanatban az erdő hangjait utánozni.

A közel egyórás foglalkozás után a csöppségek kipróbálták a bemutatón felsorakoztatott hangszereket. Hallhatták a hegedű, cselló, mandolin, gitár, dob, zongora és ukulele hangját, majd testközelből is megismerhették a hangszerek formáját és megszólaltatási technikáját. Délután a nagyobb gyerekeket várták drámapedagógiai foglalkozásra, aztán a Karaván Együttes koncertje zárta az első napot. A bábszínház világnapjára szervezett esemény hétfőn drámapedagógiai tevékenységgel és a PETŐfi-SZELfi című előadással folytatódik, Bartal Kiss Rita rendezésében.

Továbbra is megtekinthető lesz a bábkiállítás. Az idei rendezvényt hétfő délután 17 órától kerekasztal-beszélgetés zárja majd, amelyen a városvezetés képviselői és a meghívott pedagógusok részvételével tárgyalnak az Udvarhely Bábműhely jövőjéről.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!