Hirdetés

Előrelépés történt az etédi hagyományos székely porták felújítása terén

Sikeresen pályázott és nyert el támogatást az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) kiírásának részeként az etédi önkormányzat. Örökségvédelem címen nyolc hagyományos székely portát újítanak fel. Jelenleg az épületek felmérése zajlik, és készülnek a felújítási tervek is.

Hadnagy Éva
Előrelépés történt az etédi hagyományos székely porták felújítása terén
Évszázados épületek, felújításra várnak Fotó: Hadnagy Éva

Az Országos Helyreállítási Terv Hagyományos Falvak Útja elnevezésű projektjének célja az épített örökség megtartása, tovább örökítése. A kiírásra sikeresen pályázott 2022 elején Etéd község is, így mind az öt településén összesen nyolc székely porta újulhat meg a programnak köszönhetően. A finanszírozási szerződést már tavaly megkötötték, három héttel ezelőtt pedig a közbeszerzési eljárás is lezárult, így a kivitelező vállalattal is aláírták a szerződéseket. Szilveszter Attila, Etéd község polgármestere elmondta, már el is kezdődött a munka, zajlanak a felmérések, és készülnek a felújítási tervek, külön mind a nyolc érintett épületre.

– A kiválasztott épületek állagmegőrzése és rehabilitálása a cél, hogy újra eredeti pompájukban tündökölhessenek, visszaadva az egykori székely hagyományos falvak hangulatát – mondta az elöljáró. Hozzátette, nagyon fontos volt Etéd község számára ez a program, hiszen az épített örökség megőrzése és továbbadása igencsak fontos feladat, illetve mindezek a térség turisztikai potenciáljának a növekedéséhez is hozzájárulnak majd. – Egy közösség akkor életképes, ha a hagyományait megőrzi, gyakorolja és úgy sáfárkodik vele, hogy azt a jövő nemzedékek is tükörképként tarthassák maguk előtt. Bízom benne, hogy sikerül majd falvainkba sok turistát vonzani, piacot teremteni a helyi termékeknek és jobb megélhetési lehetőséget biztosítani a lakosoknak – mondta a polgármester.

Hadnagy Éva

A felújítandó ingatlanokat a település összes falujából válogatták össze szakértők segítségével, megfelelve a szigorú előírásoknak, így a nyolc felújítandó ingatlan között szerepel az énlaki iskola és egy énlaki magánporta, Etédről három ingatlan, Kőrispatakról, Küsmödről és Siklódról pedig egy-egy porta. A pályázat szerint a kiválasztott épületek felújítására egyenként 60 ezer eurót lehet költeni, ez az összeg azonban a terveket, a különböző engedélyeket is magában foglalja. A portához tartozó gazdasági épületek is megújulhatnak, ha beleférnek a keretösszegbe. A tényleges felújítási, építkezési munkálatoknak jövő tavasszal kezd hozzá a kivitelező vállalat, és legkésőbb 2026 júniusára kell befejezni az építkezést. Szilveszter Attila polgármester azonban bízik benne, hogy a határidő lejárta előtt, jóval korábban a végére érnek a kivitelezésnek. A felújítandó porták tulajdonosai vállalták, hogy a felújítást követő öt évben a látogatók rendelkezésére állnak portáikkal, tíz évig pedig strukturálisan semmit nem változtatnak az ingatlanokban.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!