Ellenséges lépésnek minősítette az orosz külügyminisztérium a román hatóságok döntését

Az orosz külügyminisztérium ellenséges lépésnek minősítette pénteken a román hatóságok döntését a bukaresti orosz nagykövetség személyzetének csökkentéséről, és válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ellenséges lépésnek minősítette az orosz külügyminisztérium a román hatóságok döntését
Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

Maria Zaharova külügyi szóvivő szerint a román fél döntése „a Bukarest erőfeszítései következtében amúgy is siralmas állapotú” kétoldalú kapcsolatok további romlásához vezet.

„Az ilyen akciókat Oroszország különleges katonai műveletével indokolni képmutatás, és arról árulkodik, hogy Románia erkölcstelenül támogatja a kijevi náci rezsimet, és hozzájárul az ukrajnai konfliktus elhúzódásához, az (...) áldozatok számának növekedéséhez.

A román lépés nem marad válasz nélkül. A konkrét intézkedéseket a megfelelő időben jelentjük be

– idézte Maria Zaharovát az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett állásfoglalás.

A román külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy 55 százalékkal csökkentették a bukaresti orosz nagykövetség számára engedélyezett személyi állomány létszámát. A minisztérium az 1961-es bécsi egyezménynek arra az előírására hivatkozott, amely szerint konkrét megállapodás híján a befogadó ország szabhatja meg, hogy adott körülmények között milyen létszámú személyzetet tart normálisnak valamely ország ottani külképviseletén.

A külügy harmincnapos haladékot adott arra, hogy az orosz fél eldöntse, kiket rendel haza. Ha ez nem történik meg, a határozat végrehajtásáról a román fél intézkedik, visszavonva a személyzet egy részének akkreditációját – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!