Hirdetés

Elkezdődött a külföldön élő román állampolgárok választási regisztrációja

Hétfőtől regisztrálhatnak a www.votstrainatate.ro portálon azok a román állampolgárok, akik levélben vagy valamelyik külföldi szavazókörzetnél voksolnának az idei parlamenti, illetve államfőválasztáson – közölte hétfőn az Állandó Választási Hatóság (AEP).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Elkezdődött a külföldön élő román állampolgárok választási regisztrációja
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

A tájékoztatásban felhívták a figyelmet, hogy a portálon külön-külön szekció foglalkozik az államelnök-választással, illetve a parlamenti választással. Ezeken belül külön szekciókat hoztak létre a külföldi szavazókörzetnél, illetve a levélben voksolni szándékozók számára.

A levélszavazásra regisztrálóknak ki kell tölteniük egy online kérdőívet, amelyben meg kell adniuk a nevüket, a személyi számukat, a lakcímüket, az e-mail-címüket, illetve meg kell jelölniük, hogy az országba vagy a diplomáciai képviseletre küldik el a levélben leadott szavazatukat.

Az űrlaphoz a választópolgárnak csatolnia kell személyi igazolványának szkennelt másolatát, valamint a külföldi hatóságok által kiállított, a tartózkodási jogot igazoló dokumentumot.


Hirdetés

A külföldi körzetnél történő szavazásra regisztrálóknak szintén ki kell tölteniük egy online kérdőívet, amelyben meg kell adniuk a nevüket, a személyi számukat, a lakcímüket, valamint az államot és a helységet, amelynek területén szavazni kívánnak. Az űrlaphoz csatolni kell a személyi igazolvány szkennelt másolatát. A tájékoztatásban azt is megjegyzik, hogy

abban az esetben alakítanak ki szavazóhelyiséget egy településen vagy egy településcsoport számára, ha legalább 100 polgár igényli azt.

A portálon történő regisztrációs eljárás befejezése után a választópolgár kap egy ellenőrző e-mailt egy 24 óráig érvényes linkkel, amelyen igazolnia kell az igénylést, ellenkező esetben a regisztráció nem lesz érvényes.

A külföldi szavazókörzetnél történő voksolásra vonatkozó kérelmet a visszaigazolástól számított tíz munkanapon belül, a levélszavazás kérelmezését öt napon belül bírálja el az AEP.

A regisztrációval kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a contact@vostrainatate.ro e-mail-címen fogadják. A törvény csak a parlamenti, illetve az államfőválasztás esetében teszi lehetővé a levélszavazást – idézte az AEP közleményét az Agerpres hírügynökség.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!