Hirdetés

Elkészítik Hargita megye kerékpárút-hálózatának mestertervét

Elkészül az a mesterterv, amely az alapja lesz a Hargita megyében építendő bicikliutaknak, illetve az erre irányuló pályázati források lehívásának. Korábban egy hárommegyés pályázat nem nyert finanszírozást, ezért fontosnak tartották, hogy megismerjék a megyét, hogy hol létesíthetők bicikliutak, illetve ezek hogyan valósíthatók meg – tájékoztat közleményében Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elkészítik Hargita megye kerékpárút-hálózatának mestertervét
Képünk illusztráció Fotó: rmdsz.ro

Ez a dokumentáció elkészült, amit számos egyeztetés előzött meg a székelyudvarhelyi Szekler Teker Egyesülettel, ennek vezetője segített felvenni a kapcsolatot más szervezetekkel, feltérképezni az EuroVelo (Európai Kerékpárút-hálózat) és az országos bicikliutak hálózatát. A következő lépés a mesterterv elkészítése, amit meghirdetett a közbeszerzési rendszerben Hargita Megye Tanácsa. 

– Megkerestük a bringás egyesületeket, illetve a mesterterv elkészítésébe is bevonjuk őket, ugyanis komoly szakmai tudással és jól kiépített kapcsolati hálóval rendelkeznek. Ennek köszönhetően tudtuk elkészíteni a dokumentumot, amely feltérképezi, hogy Hargita megyében hol milyen típusú bicikliutat lehet kiépíteni, és milyen hosszan, illetve hol tudnak kapcsolódni az EuroVelo és az országos hálózathoz.

Ami még ma is fájó pont, hogy a helyreállítási tervben (PNRR) kiírt pályázatban nem tudtunk sikeresen pályázni, mert a pontozási rendszert úgy módosították, hogy végül kikerült a Mária-út, és emiatt jelentős pontszámot vesztett Hargita megye. És azért is fájó, mert a Via Transilvanica mellett számunkra ez is egy fontos zarándokútvonal

– részletezte Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. 

– Jelentős erőfeszítés előzte meg, hogy idáig elérjünk. A pontozás alapján a PNRR-ből nem kapott támogatást Hargita megye, de nem adtuk fel! A szakértők és civilek bevonásával komoly előkészítői munka előzi meg a mestertervet, amelyet a későbbiekben a fejlesztésekben, források lehívásában figyelembe kell venni.

A kerékpárutak hálózatának kiépítését fontosnak tartjuk számos területen, legyen szó aktív turizmusról, egészséges életmódról, biztonságos közlekedésről. Éppen ezért nem adtuk fel, amikor nehézségekbe ütköztünk. Megyünk előre!

 – fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!