Hirdetés

Elismerték és díjazták az értékmegőrző, értékteremtő munkát

Gálaesttel zárták Székelyudvarhelyen vasárnap este a magyar kultúra napja alkalmából szervezett egyhetes rendezvénysorozatot. Az esemény részeként átadták az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat is az arra érdemeseknek.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Elismerték és díjazták az értékmegőrző, értékteremtő munkát
Elismerték munkásságukat Fotó: Hodgyai István

Ünnepelni gyűltek össze vasárnap este a székelyudvarhelyiek a Művelődési Házban, ahol a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat záróeseményét tartották. Az egybegyűlteket elsőként Gálfi Árpád polgármester köszöntötte, majd Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel, végül Szőcs Endre, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület ügyvezetője szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, 2004 óta osztják ki évről évre az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat, csupán az elmúlt két évben maradt ez el, így idén tizennyolcadik alkalommal jutalmazzák mindazokat, akik arra érdemesek. Mint mondta,

az elmúlt két évben nemcsak a járványhelyzet miatt maradt el a díjazás, hanem azért is, mert a kitüntetett személyek így nem kapták volna meg azt a figyelmet, szeretetet, ami méltán megillette volna őket.

Szőcs Endre elmondta, az elmúlt évektől eltérően idén előszőr nem tartották titokban, hanem már jó előre nyilvánosságra hozták a díjazottak névsorát. Ennek oka az volt, hogy még többen osztozhassanak a kitüntetettek örömében.

A köszöntők után kitüntetések átadása következett. Az Életműdíjat idén a Homoródszentmárton községhez tartozó Bükkfalván élő László házaspár kapta. László Árpád és felesége, Ildikó a „Múlt idők háza” néprajzi gyűjtemény létrehozói, valamint a Román Viktor emlékpark gondozói. A házaspár mindkét tagja megköszönte az elismerést, amely mint mondták, nagy örömükre szolgál, és arra ösztönzi őket, hogy folytassák munkájukat. Hozzátették, hogy a díj ugyanúgy megilleti Román Elemért is, aki megalkotta Román Viktor emlékére Bükkfalván az emlékparkot.  

Értékmentő díjjal Antal Józsefnek, az Udvarhely Néptáncműhely táncosának, koreográfusának, egyik alapító tagjának a tevékenységét ismerték el, az elmúlt két és fél évtizedben kifejtett magas színvonalú munkásságáért. A díj átvételét követően a táncművész megköszönte mindazoknak a támogatását, akik biztatták eddigi munkássága során, amely út, mint mondta, nem mindig volt kikövezve.

Értékteremtés kategóriában Bíró Erzsébet iparművésznek nyújtották át az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjat, aki munkáiban a hagyományos népi formakincset, díszítőelemeket ötvözi a modern viseletekkel. A díjazott elmondta, meglepetés volt számára ez a díj, amelyet nagy megtiszteltetésként fogadott, és megköszönte mindazoknak, akik segítették munkája során, hogy idáig eljuthasson és ennyi szépet alkothasson.

Az elismerések kiosztását követően egy-egy kisfilmet láthattak a jelenlévők, amelyben a díjazottak munkásságába, életébe nyerhettek betekintést. A gálaest második felében a székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895 koncertje teremtett ünnepi hangulatot.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!