Hirdetés

Elismerés Csíkszereda alpolgármesterének

Arany Búzaszem díjjal tüntette ki Sógor Enikőt, Csíkszereda alpolgármesterét a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a hétvégén, Csíksomlyón megrendezett XVIII. Kárpát-medencei Asszonytalálkozón, illetve Magyar Családok Megmaradásáért díjjal ismerték el Gergely István – Tiszti –, a Csibész Alapítvány elnökének munkásságát.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elismerés Csíkszereda alpolgármesterének
Díjátadó a csobotfalvi templomban. Elismerés Fotó: László F. Csaba

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, az Áradat Egyesület és a Csíki Anyák Egyesülete szervezésében rendezték meg a XVIII. Kárpát-medencei Asszonytalálkozót. Mint Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke mondta, a több mint két évtizede alakult Magyar Asszonyok Érdekszövetsége számos polgári és keresztény értékrendű, női vagy nőket segítő civil szervezetet képviselve van jelen a közéletben.

A Csíksomlyón szervezett kétnapos eseményen konferenciát rendeztek a Jakab Antal Házban Határtalan áldozatsegítés címmel, workshopokat tartottak és átadták a Magyar Családok Megmaradásáért Díjat, illetve az Arany Búzaszem díjakat.

Mint Szőnyi Kinga rámutatott, az Arany Búzaszem díj olyan magyar nők, asszonyok kitüntetése, akiknek munkássága, élete példaértékű. Minden évben egy magyarországi és egy határon túli nőt díjaznak. A díjátadó gálát a csobotfalvi Szent Péter és Pál-plébániatemplomban tartották szombat délután, és a szentmise után hirdették ki a díjazottakat. A határon túli Arany Búzaszem elismerést Sógor Enikőnek, Csíkszereda alpolgármesterének ítélték oda, akinek tevékenységét dr. Répássy Róbert miniszterhelyettes, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára méltatta. Beszédében kiemelte, hogy Sógor Enikő pszichológusként korai fejlesztéssel, rehabilitációval foglalkozott, kezdeményezte a kora gyermekkori intervenció és korai fejlesztés törvénybe foglalását, vezetője volt a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központnak, és Csíkszereda alpolgármestereként továbbra is fontosnak tartja mindezt.

– Egy nagycsaládos édesanyát, civil lelkületű aktív nőt nagyon nehéz egyszerűen, röviden méltatni, hiszen minden jel arra mutat, hogy összetett személyiség – fogalmazott dr. Répássy Róbert, majd hozzátette, örül, hogy ezt az elismerést ismét egy csíkszeredai nő kapta, hiszen korábban, 2021-ben Tiboldi Beát, a Csíki Anyák Egyesületének elnökét díjazták.

Az Arany Búzaszem díj magyarországi kitüntetettje Doszpoly Orsolya, a Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinátora, aki dr. Répássy Róbert miniszterhelyettes méltatása szerint kiemelkedő szakmai munkát végez az áldozatsegítő intézmény vezetőjeként.

A Magyar Családok Megmaradásáért díjat pénteken adták át, és Szőnyi Kinga elmondása szerint olyan férfiaknak vagy nőknek ítélik oda, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a Magyarországon túli magyarság megmaradásához. Idén Gergely Istvánt – Tisztit –, a Csibész Alapítvány elnökét díjazták.

A szombati díjátadón a Csibész Alapítvány által működtetett Árvácska együttes tagjai énekeltek és zenéltek, illetve rövid koncertet adott Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas, érdemes művész.

László F. CsabaHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!