Hirdetés

Elfogadták a hitelfelvételt és a város költségvetését

Elfogadta Gyergyószentmiklós idei költségvetését a helyi önkormányzat soron kívüli, pénteki közgyűlésén. A várost vezető testület ugyanakkor jóváhagyta, hogy húszmillió lej értékben hitelt vesz fel az önkormányzat. A beterjesztett költségvetés-tervezetet végül egy módosító javaslattal együtt fogadták el. 

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elfogadták a hitelfelvételt és a város költségvetését
A hitelfelvételt és az idei költségvetést is megszavazták, ki személyesen, ki videóhívásban Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Pénteken a polgármester már negyedszerre terjesztette a gyergyószentmiklósi önkormányzati testület elé a hitelfelvételről szóló határozattervezetet.

Ezúttal is azzal érvelt, le kell mondani a beruházásokról, ha nem szavazza meg a kölcsönfelvételt a várost vezető testület.

A hitelből ugyanis finanszírozni tudnák a pályázati úton nyert beruházási finanszírozások erősen megemelkedett önrészét. A tanácsosok most arra hívták fel a figyelmet, a négy beruházás, amelyeknek az önrészére hivatkoznak – a városi mobilitási terv, két tömbházfelújítási program, illetve a művelődési ház rendbetétele – kevesebb nem elszámolható költséget igényel, mint húszmillió lej, és az előterjesztett anyagban sehol sincs megindokolva a mintegy kétmillió lejes többlet. Azt is kifogásolták, hogy kimaradt a határozattervezet szövegéből az a kitétel, hogy a testület megkérdezése nélkül nem írhatja alá a majdani hitelszerződést Csergő Tibor polgármester. Utóbbira ígéretet kaptak, előbbi hiányosságot a szünetben pótolták az illetékesek, végül összejött a szükséges kilenc szavazat. Érdekes helyzetet teremtett, hogy néhány tanácsos, Csavar Gábor, Benedek Csaba videóhívással jelentkezett be a tanácsülésre, és úgy szavazott, a teremben nem voltak jelen.

Az idei költségvetést is előterjesztette Csergő Tibor. Ismét közölte,

nagy terhet ró a városra az E-Starnak fizetendő 4,5 millió lej,

ráadásul a cég nem fogadta el az első törlesztési javaslatot, ragaszkodik hozzá, hogy a város egy éven belül kifizesse a haszonbért és kamatait. Ennek kiegyenlítése a prioritás idén, a büdzsétervben arra törekedtek, hogy saját bevételből törleszteni lehessen az adósságot, és elkerüljék a város számláinak zárolását.

A költségvetésben bevételi oldalon 177 305 000 lejes, a kiadási oldalon 187 978 000 lejes tétel szerepel, a különbséget a tavalyi költségvetési megtakarításból finanszírozzák. A polgármester beszámolója szerint a költségvetésbe nincs belefoglalva az elfogadott hitelkeret, és tartalmazza a városháza meg valamennyi alintézménye béralapját, illetve működési költségeit egészen év végéig.

– Gyergyószentmiklós költségvetése böjtös, de év végére csodás lehet, ha fegyelmezetten, észszerűen nyúlunk hozzá – fogalmazott Csergő Tibor.

Az előterjesztett büdzsétervhez a kulturális szakbizottság nyújtott be módosító indítványt,

területvásárlásra szánt összegekből vettek el 600 ezer lejt és csoportosítottak át a művelődési központnak,

hogy a fesztiválok szervezéséhez hozzájárulhasson, és a civil szervezetek számára pályázatot tudjon kiírni. Mint elhangzott, a teherforgalmi úthoz szükséges területek megvásárlásához a megyei tanács részéről támogatást ígért Barti Tihamér, a megyei önkormányzat alelnöke, mihelyt a felértékelések elkészülnek.

A költségvetést ezzel a módosítással, hét jelen levő és két videóhívással bejelentkező RMDSZ-es képviselő voksával fogadták el.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!