Hirdetés

Eldőlt a székelyudvarhelyi sporttámogatások sorsa

Elfogadta kedden a sporttevékenységek támogatására kiírt pályázat előírásait rögzítő határozatot a székelyudvarhelyi önkormányzat, a várost vezető testület ezzel pontot tett a sporttámogatások körül kialakult vita végére.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Eldőlt a székelyudvarhelyi sporttámogatások sorsa
Képernyőmentés az online tanácsülésről Fotó: Pál Emil

A szerda reggel online térben tartott rendkívüli tanácsülésen az előző hetekben nagy port kavart sportpályázatok odaítéléséről döntött a várost vezető testület. Az ülés kezdetén a kiírásokra benyújtott összes pályázat elbírálási eredményét felolvasták. Az 1,5 millió lejes keretösszegből csak 1,3 millió lejt osztanak ki,

a sporttevékenységek támogatásáról szóló pályázati kiírásra huszonkilenc igénylést küldött be tizenöt székelyudvarhelyi sportegyesület.

Mint arról korábban beszámoltunk, a székelyudvarhelyi Góbék Teqball Team pályázata miatt alakult ki nézeteltérés a polgármesteri hivatal, a sportegyesületek és az önkormányzat között. Ennek egyik oka az volt, hogy bár az említett sportegyesület nem pályázhatott volna – nem tartozik sportminisztérium által bejegyzett szövetséghez –, jóváhagyták a pályázatukat, másik oka pedig, hogy több szabálykövető egyesület pályázatát is „nem támogathatónak” ítélte  a bizottság.

Módosító javaslat
Az ülésen Benedek Árpád Csaba önkormányzati képviselő szólalt fel legelőször, a képviselő-testület és a jegyző figyelmét felhívva arra, hogy az apparátus akkor végezte volna jól a dolgát, ha a teljes keretösszeget kiosztják. Benedek azt is elmondta, hogy

a teremlabdarúgó- és az asztaliteniszklub is benyújtott egy átiratot a nem támogathatónak ítélt pályázatok érdekében, sikertelenül. 


– Április 10–14. közt kellett volna pályázatok befogadásáról dönteni, és 17–20. közt kiértékelni – mutatott rá, hozzátéve, hogy a megszabott határidő után nem utasíthatnak vissza pályázatokat. Benedek ugyanakkor megjegyezte: – Valaki nagyon rosszul fogalmazta meg a pályázati kiírást, félrevezetve a városlakókat.

Benedek felszólalása után Bindea Dániel nyújtott be módosító javaslatot, amelyben azt kérte, hogy a teqballosoknak szánt támogatást – 180 ezer lej – osszák fel a teremlabdarúgó- és az asztaliteniszklub között. Ezzel kapcsolatban Venczel Attila jegyző közölte: az önkormányzati képviselők  nem dönthetnek a pénzösszeg elosztásáról, ugyanis az a pályázatokat elbíráló bizottság feladata. A jegyző szerint, mivel a pályázatok elbírálását lezárták, a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy újra dönthessenek az összeg elosztásáról.

Szándékos félrevezetéssel vádolta a polgármesteri hivatalt
Következőként Godra Zsolt képviselő tiltakozott amiatt, hogy szerinte a polgármesteri hivatal az oldalán félrevezető bejegyzéseket tett közzé. Állítása szerint  a Facebook-posztok sarkításokat és hazugságokat tartalmaznak. Példákkal igyekezett alátámasztani.
– Egy pályázó 495 ezer lejes támogatást igényelhetett, ami egyharmada a sporttámogatások keretösszegének, viszont a tény az, hogy bármekkora összegre nyújtanak be pályázatot, a támogatás összegének felső határa arról szól, hogy maximum mennyit adhat a bizottság – ismertette a szabályzatban leírtakat. – A szabályzatban ugyanakkor nem szerepel az a kitétel, hogy egy versenysport kategóriájú sportegyesület csak egy-egy pályázatot nyújthat be ifjúsági és felnőtt kategóriákban – emelte ki, nevetségesnek nevezve, hogy erre hivatkozva nem vették figyelembe a klubok pályázatait. Godra szerint, ha ilyen módosítások vannak a kiírásban, és tudják, hogy ugyanazok az egyesületek pályáznak minden évben, illett volna részletesebben és körültekintőbben tájékoztatni őket. – Tiszta s világos, hogy fogalomzavarban szenvedett mindkét elbírálóbizottság (…) A legkisebb rossz most az, hogy elfogadjuk ezt a határozatot – fejezte be felszólalását.

Péter Balázs képviselő ezután a módosító javaslat elfogadását tette mérlegre:

– Annak ellenére, hogy szimpatikus Bindea Dániel javaslata, ha elfogadjuk, és a prefektúra megtámadja a tervezetet, ezzel a módosítással csak további problémákba ütközünk – közölte nyomatékosítva, hogy a bürokrácia miatt augusztusig is halasztható a döntéshozás.

Az ülés végén Bindea visszavonta módosító javaslatát, viszont megjegyezte, hogy amikor a jegyzővel egyeztetett, arra jutottak, hogy jogilag a döntést megtámadhatják a sportegyesületek, és így esély nyílik arra, hogy elosszák köztük a fennmaradt összeget.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!