Hirdetés

Egységesítik a városbejáratok arculati elemeit

Elfogadta a csíkszeredai önkormányzat pénteki soros ülésén a megyeszékhely városbejáratainak egységesítését célzó tervpályázat szabályzatát, így februárban már meghirdethetik a pénzjutalommal járó pályázatot. A városvezetők arról is határoztak, hogy a következő tanévtől az újonnan épült Angyalkert Napközi is részévé válik a helyi oktatási hálózatnak – közölte lapunkkal a csíkszeredai városháza.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Egységesítik a városbejáratok arculati elemeit
Kézfelemeléssel szavaztak az önkormányzati képviselők Fotó: Csíkszereda Városháza

Az önkormányzat közgyűlését felvezető felszólalásában Korodi Attila polgármester jelezte: február 2-án döntenek a város 2023-as költségvetésről, amely az elöljáró szerint a korábbi évekhez hasonlóan fejlesztésorientált.

A közlemény szerint a polgármester kitért a Márton Áron Gimnázium ballagása körül kialakult feszült helyzetre is. Mint kifejtette: nincs jogi akadálya a június 2-i ballagásnak. „Innen is üzenjük az iskola vezetőségének, hogy a vezetőtanáccsal együttműködve zárják le ezt a vitát!” – fogalmazott Korodi Attila.

A napirendekre térve az elöljáró három témát emelt ki: a Nagymező utcai közérdekű beruházással kapcsolatban az érintettek támogató hozzáállását köszönte, rámutatott az iskolahálózat következő tanévi kiemelten fontos változására, illetve a városbejáratok egységesítésére irányuló tervpályázat szabályzatának elfogadására.

„A Nagymező utca akkor válhat urbanisztikailag rendezetté és fejleszthetővé, ha az egyik oldalán járda, a másik oldalán bicikliút létesül. Ennek érdekében kisajátítások történnek, és a városháza köszöni az érintettek partnerségét” – írták.

A Szent Kereszt-plébánia által magyar állami támogatásból épített Angyalkert Napközi már a következő tanévtől kezdve az iskolahálózat részévé válik – erről is határozott a testület. A Szív utcai újonnan épített ingatlan nyolc csoportban 150 óvodáskorú gyermeket fogad 2023 őszétől. Korodi Attila a tanácsülésen megköszönte a kivitelezőnek és a finanszírozóknak a magyar nyelvű oktatás támogatása melletti elkötelezettségüket.

A közlemény szerint ugyanakkor a helyi identitástudatot erősíti a településrendezési osztály tervpályázata, amelynek a szabályzatát szintén pénteken fogadta el a testület. Az ütemterv szerint február 20-án hirdetik meg a pénzjutalommal járó pályázatot, amely arra hivatott, hogy a városbejáratokhoz egységes arculattal ellátott üdvözlő táblák épülhessenek. A pályázók júniusig nyújthatják be a terveket, amelyeket a lakosság körében is megversenyeztetnek, majd pedig szakmai zsűri felel a végső elbírálásukért. Az üdvözlő táblák a magyar és a román nyelv mellett székely rovásírással is köszöntik majd az ide látogatókat – áll a közleményben.

Kövessen a Facebookon!