Hirdetés

Egyre több lakossági bejelentés érkezik a megyei fogyasztóvédelemhez

Tavalyi tevékenységét értékelte Hargita megye fogyasztóvédelmi felügyelősége és belső vámhivatala a prefektusi kollégiumi februári ülésén. A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a tbc-szűrési karaván eredményeiről számolt be.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Egyre több lakossági bejelentés érkezik a megyei fogyasztóvédelemhez
Laurențiu Moldovan, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője Fotó: László F. Csaba

A Prefektusi Kollégium hétfői ülésén a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség tavalyi tevékenységét Laurențiu Moldovan fogyasztóvédelmi főfelügyelő ismertette. Mint mondta,

a vizsgált időszakban összesen 806 lakossági bejelentést kaptak, ami jelentős növekedést mutat a 2021-ben regisztrált 496 panaszhoz képest

– derül ki a frissen elkészített éves jelentésből. A 806 panaszból 574-et találtak megalapozottnak és az ügy kivizsgálása után a fogyasztó javára döntöttek; 134 panaszt megalapozatlannak talált a fogyasztóvédelem, 41 alkalommal átirányították más intézményekhez a regisztrált panaszokat, és ugyancsak 41 alkalommal zárult ügy békés rendezéssel. Néhány bejelentést a panaszosok utólag visszavontak – olvasható a hatóság éves tevékenységi jelentésében.

1260 ellenőrzést végeztek

A fogyasztóvédelmi felügyelőség összesen 1260 ellenőrzést végzett az elmúlt évben. Az összesítés szerint 731 alkalommal állapítottak meg törvénysértést, 605 esetben róttak ki pénzbírságot. A jogsértési bejelentés alapján kiszabott bírságok teljes összege több mint 3,77 millió lej, ebből csupán 528 ezer lej folyt be az államkasszába december végéig. Az írásbeli figyelmeztetések száma 491 volt, és 122 esetben rendelték el problémás vagy a fogyasztókra nézve veszélyes áru megsemmisítését. A kereskedelmi forgalomból véglegesen kivont és megsemmisített termékek összértéke meghaladta a 720 ezer lejt. 

A fogyasztóvédelem munkatársai tavaly húsz esetben vettek mintát olyan termékekből, amelyek esetében feltételezték, hogy nem megfelelőek. Ezeket laboratóriumi elemzéseknek vetették alá, tizenhét esetben bizonyult nem megfelelőnek a termék.

Az éves jelentésben azt is megjegyzik, hogy 2022-ben különös figyelmet fordítottak a megyeszékhelyen kívüli, vidéki településeken a kereskedelmi és szolgáltatóegységek ellenőrzésére is.

Az országos fogyasztóvédelmi hatóság stratégiájának egyik célkitűzése a fogyasztók tájékoztatásának erősítése. Tekintettel arra, hogy a média milyen nagy hatást gyakorol mind a fogyasztókra, mind a gazdasági szereplőkre, tavaly közel kilencven médiamegjelenéssel és tizennégy sajtótájékoztatón tájékoztattak ellenőrzési tevékenységük eredményéről. 

3500 vámügyi művelet

Hargita Megye Belső Vámhivatala a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi vámponttal együtt 2022-ben közel 3500 vámügyi műveletet jegyzett, ebből kétezer importárura vonatkozott.

A beszámolóból kiderül, Törökországból cérna, műanyag termékek, karton, fabútor, alumíniumlemez, különböző festékek érkeztek a megyébe, Kínából elektronikai cikkek, háztartási eszközök, ruhák, díszek, ipari sátrak, Szerbiából mezőgazdasági gépek, cserép, bútor, utánfutó, Svájcból személygépkocsi, motorbicikli, mezőgazdasági járművek, Ukrajnából pedig faszén, fűrészáru, pellet és különböző préselt rostlemezek összesen 316,5 millió lej értékben. 

1500 vámművelet vonatkozott exportra összesen 174,5 millió lej értékben. Ezek között megemlítik a Moldovába exportált gumiabroncsot, ásványvizet, varrócérnát, különböző szöveteket, étkezési burgonyát, festékeket, a Svájcba küldött fabútort, előgyártott épületeket, világítóberendezéseket, acélállványokat, az Egyesült Királyságba exportált sört, játékokat, tükröt, húskészítményeket, fa nyílászárókat, valamint az Ukrajnába és Törökországba küldött varrócérnát, szintetikus és pamutfonalat és papírból készült termékeket.

A postahivatalokba 251 csomag érkezett, 349-et küldtek, és 32 ezer lejt gyűjtöttek be. Az év folyamán 53 esetben állapítottak meg szabálysértést.

Tuberkulózis nélkül

A Prefektusi Kollégium ülésén Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője beszámolt a tbc-szűrési karaván eredményeiről. A tavaly év végén húsz nap alatt Hargita megye tizenkét községében 1222 személyt vizsgáltak meg, készítettek mellkasröntgent, illetve 47 esetben vettek köpetmintát.

A tiszti főorvos kitért a szűrés során tapasztalt nehézségekre is: Csíkszentgyörgyön például egy hideg téli napon háromórás késéssel tudták csak elkezdeni tevékenységüket,

Korondon pedig a polgármesteri hivatal fontosabbnak ítélte a karácsonyi készülődést, ezért két esetben is 45 percre fel kellett függeszteniük a tevékenységet, hogy a község karácsonyfájának felállítása miatt arrébb guruljon a szűrések helyszínéül szolgáló lakóbusz.

Megjegyezte, hogy a szűrésen részt vevők várakozására kijelölt kultúrotthonban, valamint a mosdóban nem volt fűtés Korondon, Gyergyótölgyesen pedig a polgármesteri hivatal és a helyi családorvos hozzáállása miatt nagyon kevesen vettek részt a szűrésen, így az ott töltött két nap jóformán fölöslegesnek bizonyult – áll a beszámolóban.

László F. Csaba

A szűrés során egyetlen tbc-s esetet sem találtak. Tar Gyöngyi megjegyezte, a megye jól áll a tuberkulózisban szenvedő betegek alacsony számát tekintve: 2015 és 2021 között 71-ről 39-re csökkent a tbc-s esetek száma. A Prefektusi Kollégium ülésének napirendjén szerepelt továbbá az Országos Ásványi Erőforrás Ügynökség és a Hargita Megyei Kulturális Igazgatóság évi tevékenységi beszámolója is.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!