Hirdetés

Egymillió facsemetét ültetnek

Összesen 800 hektár területet kell visszaerdősítsen a csíkszentdomokosi közbirtokosság. Idén 256 hektáron csaknem egymillió facsemetét ültetnek, így próbálják orvosolni a három évvel ezelőtti széldöntés okozta károkat.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
Egymillió facsemetét ültetnek
Erdősítés. Hatalmas károkat kell pótolni. Fotó: Csíkszentdomokosi Közbirtokosság

Három évvel ezelőtt, 2020 februárjában Csíkszentdomokos közbirtokosságának területén több mint 800 hektáron döntötte le az erdőt a szél. A kárfelmérések után rögtön megkezdődött a faanyag kitermelése, így már a közbirtokosság tavaly tavasszal elkezdte az újraerdősítést – közölte a Hargita Népével Albert Alfonz-Pál, a felcsíki közbirtokosság elnöke
– Közel ezer hektárt kell visszaerdősíteni. Ez elég nagy beruházás, mert nemcsak a visszaültetésről kell gondoskodni, hanem a csemeték ötéves ápolását, felügyeletét is biztosítani kell. Ez nagy pénzügyi terhet is jelent a közbirtokosság számára – mondta a közbirtokossági elnök. Megjegyezte: idén 256 hektárt erdősítenek újra, csaknem egymillió luc-és vörösfenyővel, illetve juhar- és bükkfacsemetével. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium Országos Helyreállítási Terv (PNRR) kedvezően elbírált pályázatán a visszaerdősítésre mintegy 5 millió 830 ezer lejt nyert a közbirtokosság.       
– Öt évre lehetett pályázni a visszaültetést, a csíkszentdomokosi közbirtokosság idénre 90,6 hektárra nyert támogatást erre az évre ebből a projektből. A visszaültetés egy része már megtörtént, a brassói felügyelőség terepszemlét is tartott. A fennmaradó részt a 256 hektárig pedig önerőből ültetjük – részletezte Albert-Alfonz Pál. Hozzátette: a helyi közbirtokosságnak további két pályázata is folyamatban van. 
Az egyik – amennyiben kedvezően bírálják el – egy 19 hektáros terület erdősítését szolgálja és 200 ezer eurós bevételt fog jelenteni, míg a másik pályázat értéke ugyancsak 200 ezer euró. Ebből korszerű csemetekertet és fóliaházat létesítenének a közbirtokosság udvarán, amelyet korszerű eszközökkel szerelnének fel.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!