Hirdetés

Egymás idegein is játszanak

Gombamód sokasodnak a játéktermek Csíkszeredá­ban. Ezzel együtt sokasodnak a lakossági panaszok is az éjszakai hangoskodás, a játéktermek és tömb­házlakások körüli szemetelés miatt. A játéktermek közelében lakók – ha mód van rá – kerülő úton térnek haza, mert félnek a játéktermek vendégeitől. A rendőrség szerint a játéktermek körüli zajpanasz viszonylag ritka, de minden egyes feljelentést komolyan és gondosan kezelnek.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 7 perc
Egymás idegein is játszanak
Játékgép. Nem mindenki áll nyerésre Fotó: László F. Csaba

Legutóbb április elején nyílt játékterem Csíkszeredában az önkormányzati lakások magántulajdonban lévő részében. A lakók többsége már a termek berendezésekor aggódott, hiszen már akkor attól tartottak, hogy a játéktermek használói éjszakánként hangoskodni fognak. Egyik, névtelenségét kérő lakos lapunknak elmondta, aggodalmuk beigazolódott. 
– Sajnos gyakran tapasztalunk hangoskodást. Ha a rendőrség azonnal észleli a hangzavart, akkor tudnak büntetni, de ennél többet ők sem igazán tudnak tenni. Ezért nem is nagyon mennek ki az ilyen helyekre. Le lehet tenni a feljelentést, de csak papírmunka nekik, érdemben változás nem lesz. Nekem ezt mondta egy ismerősöm, aki ott dolgozik – részletezte lapunknak a panaszos.
Fülöp Zoltán színművész a játékterem fölötti lakásban él. A helyiség működése miatt felháborodottságának adott hangot.
– Mindössze 12 centiméteres födém választ el engem a játékteremtől. Amióta működik, azóta szinte éjjel-nappal zajlik ott az élet. Ha nem hangoskodnak, csak simán beszélgetnek, még az is áthallatszik hozzám. Ha éppen játszanak, hangoskodnak, az még a negyediken is hallatszik. Ebben a tömbházban kisgyerekek is vannak, nem lehet így itt ilyen körülmények között élni. Mindenképp megpróbálunk valamit az ellen tenni, hogy változzon a helyzet. A polgármesterrel is fogok beszélni, és továbbítom más lakók panaszait is – mondta a színművész. 
Ugyancsak éjszakai hangoskodásra, hangos zenére panaszkodott lapunk munkatársainak egy másik játékterem szomszédságában lakó nő is. Azt mondta, ha mód van rá, esténként kerülő úton tér haza, mert fél a játékterem vendégeitől. 
– A játéktermek előtt sokszor cigarettáznak, üvöltöznek, beszólogatnak, így félek hazamenni. Többször tettünk feljelentést is, de hiába – mondta a panaszos.

Veres Nándor
Játékterem cégére. Kinek szórakozás, kinek bosszúság

Minden panaszt figyelembe vesznek

A kérdésben megkerestük a rendőrséget is. Maria Plumbu rendőrségi szóvivő rámutatott, a játéktermek ellenőrzése az Országos Szerencsejáték-felügyeleti és Ellenőrzési Hivatal feladata. Mint mondta, a rendőrség többek között csak azt ellenőrizheti, hogy például a játéktermek működtetői követnek-e el adócsalást, bocsátanak-e ki kasszaszalagot.
– Az első negyedévben 33 alkalommal végzett ellenőrzést a megyében a rendőrség, a büntetések értéke 40 ezer lej – közölte a rendőrségi szóvivő.
Arra a kérdésünkre, hogy milyen gyakran kapnak bejelentést a játéktermek körüli hangoskodás miatt, azt válaszolta: a panaszok gyakorisága és száma változhat az év különböző szakaiban, illetve függ a játéktermek elhelyezkedésétől, illetve sok más tényezőtől is. 
– Minden beérkezett panaszt figyelembe vesz a rendőrség, és igyekszik hatásköre szerint eljárni. Abban az esetben, ha panasz érkezik hozzánk, gondoskodunk arról, hogy megfelelően kivizsgáljuk és megtegyük a szükséges intézkedéseket. Következtetésként elmondhatjuk, hogy a játéktermek körüli zajpanaszok viszonylag ritkák, de a rendőrség minden panaszt komolyan vesz és gondosan kezel – közölte Maria Plumbu, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Különleges engedéllyel működhetnek

A játéktermekre vonatkozó jogszabályok iránt érdeklődve ügyvédet kérdeztünk, aki névtelenségét kérve elmondta, a játéktermekbe tilos belépni a 18 éven aluli személyek számára. Az alkoholfogyasztás is csak a felnőttek számára engedélyezett. A játékterem nem lehet túl kicsi, illetve túlzsúfolt. Az engedélyek megszerzéséhez számos feltételnek kell eleget tennie a tulajdonosnak. 
– Különleges engedélyt kell igényelni a játéktermek működtetéséhez, és lényegesen több adót kell fizetni, de így is megéri. Különben bejegyzéstől függetlenül ugyanolyan szankciók alkalmazhatók a játéktermekre, mint bármely más cégekre. Ilyen lehet például: pénzbírság, a működés felfüggesztése megszabott ideig vagy a tevékenység végleges beszüntetése. A bírság mértéke eléggé magas, szabályszegéstől függően akár a 100 ezer lejt is elérheti – közölte az ügyvéd.
A téma kapcsán beszéltünk Bors Bélával, Csíkszereda alpolgármesterével is.
– A játéktermek működtetésére külön törvények érvényesek, működésüknek az önkormányzat nem tud gátat szabni. A jelenleg érvényben lévő városi kereskedelmi szabályzó értelmében nem kell engedélyeztessük az említett játéktermeket – mutatott rá.
Lang Brigitta, a szóban forgó játékterem képviselője szerint a lakóknak nem azzal van problémájuk, hogy zajongás van a helyiségben, annál is inkább azzal, hogy a szomszédjukban játékterem működik.
– Engem nem kerestek fel a lakók a nemtetszésükkel. A közvetlen szomszédságban van a gyógyszertár, a lépcsőház, ott meg mind azt hangoztatták, hogy el fogják érni, hogy bezárjunk. Nem tetszik, hogy mi ott vagyunk. A múlt héten jelentettek, mivelhogy még nincs működési engedélyünk a tanácstól. A közegész­ségügyi hatóságtól a doktornő ma (szerk. megj.: kedden) jön ki a helyszínre, ettől eltekintve megbüntetett minket a polgármesteri hivatal – részletezte a játékterem képviselője.
Megjegyezte: az engedélyt a bárrészlegre kellett igényeljék a polgármesteri hivataltól.
– A tábla miatt is megbüntettek, a táblára volt engedélyünk, viszont arra nem, hogy bárrészleget is működtetünk. Összesen hétezer lejes büntetést kaptunk pénteken. Különben éjszakánként nagyon kevés a kliensünk – és ezt az ellenőrzéskor is elmondtam –, szerződésünk van egy őrző-védő céggel, és azon vagyunk, hogy kulturált, normális körülmények legyenek, illetve a klienseink is olyanok legyenek. Sőt, amikor úgy érezzük, pánikgombot nyomunk, hogyha olyan személyek jönnek be, akiket mi esetleg nem szeretnénk. Tehát tényleg azon vagyunk, hogy kulturáltan működjön ez a helyiség, de valamiért nagyon ellenünk van a lakóközösség – mondta Lang Brigitta.
A témához tartozik, hogy április közepén Alfred Simonis, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakcióvezető-helyettese jogszabályjavaslatot terjesztett a parlament elé. A szerencsejátékok szervezéséről és működtetéséről szóló 2009/77-es sürgősségi kormányrendelet módosításai szerint tilos lenne településeken belül játéktermeket működtetni. Tavaly év végén a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) két képviselője nyújtott be törvényjavaslatot, amely megtiltaná, hogy játékterem működhessen 300 méternél kisebb távolságra az oktatási intézményektől, játszóterektől, illetve kulturális és egészségügyi intézményektől. A csíkszeredai játéktermek 300 méteres közelében iskolák és játszóterek is találhatók.
A törvénymódosító javaslatokat valamennyi hazai politikus támogatja, azzal érvelve, hogy országszerte több mint százezer lakos szenved szerencsejáték-függőségben, a fiatalok pedig fokozott veszélynek vannak kitéve. A szerencsejáték-függőségekről pszichológust kérdeztünk. 
A következő lapszámunkban arról is olvashatnak.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!