Hirdetés

Egyetemes énekvezér-továbbképző

Székelykeresztúr adott otthon március 10–11-én az egyetemes unitárius énekvezér-továbbképzőnek. Erdély számos részéről érkeztek kántorok, hogy közösen bővíthessék tudásukat. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Egyetemes énekvezér-továbbképző
Hiánypótló rendezvény. Továbbképezték a kántorokat Fotó: Hadnagy Éva

Unitárius énekvezérek találkoztak Székelykeresztúron. A kétnapos továbbképzőt március közepén tartották meg, a helyi unitárius egyházközség szervezésében. László Attila, a Székelykeresztúri Unitárius Egyházközség kántora, a rendezvény főszervezője elmondta: Erdély-szerte, a Magyar Unitárius Egyház kötelékében közel hatvan énekvezér tevékenykedik. Vannak, akik főállásban, mások mellékfoglalkozásként végzik a szolgálatot a vasárnapi istentiszteleteken, ünnepnapokon és egyházi rendezvényeken egyaránt. Az énekvezér-továbbképzővel fő céljuk az volt, hogy a találkozás mellett fejlődési lehetőséget biztosítsanak a résztvevőknek. Mint mondta, Marosvásárhelyen hét éven át szerveztek továbbképzőt énekvezéreknek, majd úgy döntöttek, hogy évről évre más helyszínen rendezik meg az eseményt.

– Recsenyéd után a világjárvány miatt elmaradtak a továbbképzők, tavaly Sepsiszentgyörgyön sikerült újra megrendezni, idén pedig itt Székelykeresztúron, ami mindannyiunk számára nagy öröm volt – fogalmazott László Attila. Hozzátette, közel negyven résztvevővel zajlott a kétnapos esemény, amelyen az eddigi legnagyobb részvételt regisztrálták. A résztvevők nemcsak a környékről, hanem Erdély számos vidékéről érkeztek.

– Péntek reggel 9 órakor kezdődött és szombat délután 6 órakor ért véget a képzés. Nagyon fontosnak tartottam, hogy ez idő alatt olyan előadásokon, gyakorlati bemutatókon vehessenek részt a kántorok, amelyekből tanulhatnak, építkezhetnek a mindennapokban, és ezáltal mindannyiunk hasznára válnak – részletezte.

A szakmai továbbképzésről Pap Zoltán orgonaépítő, római katolikus kántor, Simó Zsuzsa római katolikus karnagy, tanár, Lászlóffy Árpád előadóművész, tanár, Toró Árpád előadóművész, tanár, valamint a szentegyházi Haáz Sándor pedagógus, karmester gondoskodtak, de László Attila házigazdaként is tartott műhelymunkát az énekvezéreknek.

– Mindenképp hasznos volt ez a képzés, a visszajelzések is ezt igazolják. Ugyanakkor jó volt találkozni, hiszen nagyon kevesen vagyunk Erdély-szerte, éppen ezért jó, ha tartjuk a kapcsolatot, tudunk egymásról – tette hozzá László Attila.

A továbbképzőnek jövőre is terveznek folytatást, és azt szeretnék, ha Székelykeresztúr lenne a továbbiakban állandó házigazdája a rendezvénynek. A kétnapos továbbképző rangját emelte, hogy főtisztelendő Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke is ellátogatott az eseményre.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!