Hirdetés

Eddig nem volt áram a tanyán, de napkollektorokat szereltek fel rá

Hargita Megye Tanácsa elszigetelt háztartások villamosítására nyert pályázatot 2021 decemberében a Norvég Alaptól, 260 ezer euró értékben. A programból ötvenkét Hargita megyei háztartás villamosítását biztosítják napelemes rendszerek telepítésével.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Eddig nem volt áram a tanyán, de napkollektorokat szereltek fel rá
A programból ötvenkét Hargita megyei háztartás villamosítását biztosítják napelemes rendszerek kiépítésével Fotó: Hadnagy Éva

Kedden a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdő egyik tanyáján számoltak be a program jelenlegi helyzetéről. Bálint Tibor tanyáján mindeddig nem volt villanyáram, de már felszerelték a napelemkollektorokat, a jövőben pedig működőképessé teszik a rendszert.

– Minden elszigetelt háztartást 2 kilowattóra (kWh) teljesítményű napelemkollektorokkal látunk el, ötezer euró értékben. Ezzel a mennyiségű energiával már a fontos háztartási gépek működése és a villanyáram is biztosítva lesz – közölte Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. Mint mondta, tavaly szerződtek a kivitelezővel, idén tavasszal pedig elkezdődött a munka, és a tervek szerint nyár végéig elvégzik a szerelést mind az ötvenkét háztartásban.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az elszigetelt háztartásoknak tudjunk nyújtani egy lehetőséget a megfelelő életkörülmények biztosításához, ez a program 112 személyt érint az ötvenkét háztartás által

– tette hozzá az alelnök.

Péli Levente, Hargita Megye Tanácsa Programok és Projektek Vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese elmondta, a pályázat futamideje október végéig tart. A kivitelező vállalat két csoporttal dolgozik, az egyik a pannókat, a másik pedig a napelemrendszerek villamossági részét szereli. Hozzátette, igény van a folytatásra, így minden bizonnyal a jövőben is kihasználja a hasonló pályázati lehetőségeket a megyei önkormányzat.

Hadnagy Éva

A villamosítási programba azok a háztartások kerültek be, amelyekre az önkormányzatok tettek javaslatot.

– Miután megnyertük a pályázatot, kiküldtük a megye összes önkormányzatának a felhívást, hogy ha van tudomásuk ilyen elszigetelt háztartásról, akkor azt jelezzék, így gyűlt össze a programban részt vevő ötvenkét háztartás – tette hozzá Bíró Barna Botond.

Feltétel volt továbbá, hogy a háztartás minimum 500 méterre kell legyen az utolsó hálózati oszloptól.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!