Hirdetés

Drakula a telefonban? Zacher Gábor és az udvarhelyi tinédzserek

Hetedik és nyolcadik osztályosok találkozhattak hétfő délelőtt Magyarország legismertebb toxikológusával. A polgármesteri hivatal finanszírozta a prevenciós eseményt, a közismert szakember pedig a „digitális vérszívás” káros hatásairól, de a digitális méregtelenítés és az egyensúly megteremtésének lehetőségeiről is beszélt a fiataloknak.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Drakula a telefonban? Zacher Gábor és az udvarhelyi tinédzserek
Rendkívüli osztályfőnöki óra Zacher Gáborral Fotó: Hodgyai István

Dr. Zacher Gábor toxikológus újabb erdélyi körútja során Mindennapi mérgeink címmel Székelyudvarhelyen a Művelődési Házban hétfőn, 19 órától tart előadást. Azt megelőzően délelőtt a székelyudvarhelyi iskolásokkal is találkozott, a prevenciós esemény költségeit a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal fedezte. A magyarországi szakember városháza Szent István termében egymás után kétszer tartotta meg előadását, az elsőn, amely 10 órakor rajtolt, a hetedik osztályosok vettek részt, a délben kezdődő találkozóra már az épp most próbavizsgázó nyolcadikosok is elértek. A rendezvényre meghívást kaptak az iskolapszichológusok, valamint az osztályfőnökök is.

A játék éve jegyében arra kérték Magyarország legismertebb toxikológusát, hogy beszéljen a játékfüggőségről a diákoknak. Előadása valójában inkább az internet- és okostelefon-, illetve közösségimédia-függőségről szólt. Zacher igyekezett közvetlen hangulatot teremteni a díszteremben, amely teljesen megtelt a diákokkal.

Hodgyai István

Azzal indított, hogy

szeretjük hangoztatni, miszerint kábítószert, alkoholt és cigarettát nem adunk a gyermekek kezébe, ennek ellenére okostelefont nyomunk akár már a kétéves kezébe is. A szülők részéről ez egyszerű megoldás a gyermek lefoglalására, miközben az eszköz ugyanolyan függőséget okoz, mint a drogok.

A negatív hatások között említette, hogy egyre kevesebbet alszanak a tinédzserek, ez a koncentráció zavaraihoz, teljesítményromláshoz vezet, növekszik a szorongó, depressziós fiatalok száma, összességében a személyiségfejlődés során torzítóan hathat a mértéktelen „kütyühasználat”, a közösségi média oldalain töltött számtalan perc. Felvázolta a szelfik posztolásának várható veszélyeit, beszélt a FOMO jelenségről (Fear Of Missing Out – félelem, hogy kimaradunk valamiből), a Facebook-függőségről, amelyre már mint mentális betegségre tekintenek, a Snapchat dysmorphiáról, amelynek hatására egyre emelkedik a bőrgyógyászati, illetve plasztikai beavatkozásokat kérő serdülők száma.

Beszélt arról, hogy a TikTokon mennyire könnyű híressé válni, de felvázolta azt is, hogy valójában mi van az úgynevezett influenszerjelenség mögött.

Megemlítette a sharenting jelenséget is, amikor a szülő képeket oszt meg gyermekéről, gyakran annak engedélye nélkül. Felhívta a figyelmet, hogy meg kell kérdezni a gyermeket, a gyermeknek pedig joga van nemet mondani.

A digitális detoxikáció várható pozitív hatásait is bemutatta a gyermekeknek, akiket arra biztatott, hogy elalvás előtt ne telefonozzanak. Összességében azt hangsúlyozta, hogy a káros hatások mértéke összefüggésben van azzal, hogy mi van a gyermek puttonyában. Azaz milyen a minta, amit otthon lát a családban, milyen értékrendszert adnak át a felnőttek, és milyenek a gyermek, illetve fiatal példaképei. A technológiai eszközök önmagukban nem károsak, de megfelelő keretrendszer, időkorlátok bevezetése nélkül igenis azok lehetnek – jelentette ki dr. Zacher Gábor.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!