Hirdetés

Dobogós helyen végeztek a pallós diákok

Az székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola több tanulója is díjjal tért haza az országos versenyről. A zene tagozat maximális pontszámú eredménnyel büszkélkedhet, a képzőművészetis tanulók közül pedig hatan szintén a versenylétra felső fokaira állhattak.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 4 perc
Dobogós helyen végeztek a pallós diákok
A versenyzők. Cél a tehetséggondozás Fotó: Hadnagy Melinda

A zene tagozatosoknak Gyulafehérváron, míg a képzőművészetiseknek Besztercén szervezték meg a tantárgyolimpia országos döntőjét, április 10–14. között. Az országos szakaszon Erdélyt jórészt kolozsvári, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és csíkszeredai fiatalok képviselték. Az udvarhelyi oktatási intézmény zene tagozatát Dávid Anna, Karácsony Anna, Kerekes Zoltán és Kerekes Ábel képviselte, illetve Fésüs Áron, aki országos első díjat nyert a versenyen. Felkészítő tanára, György Sándor lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a tuba egy rendkívül ritka hangszernek számít, évente nagyon kevés jelentkező lép színpadra ezzel a hangszerrel. A versenyen a fiatal tubást a rézfúvósok kategóriában díjazták. A tanár hozzátette, büszkék arra, hogy Áron egy új, másfél évvel ezelőtt vásárolt hangszeren léphetett a zsűri elé. A tuba megvásárlásához a helyi önkormányzat járult hozzá. 

– Áron a korosztályán jóval felüli műsort vitt a versenyre. A tizenkettedikes tananyagnál komolyabb darabokat készítettünk a megmérettetésre, másképp esélyünk sem lett volna labdába rúgni – részletezte a verseny előkészületeit.

Az ifjú tubás Johann Sebastian Bach Esz-dúr fuvolaszonátájának átiratát és Ralph Vaughan Williams tubára írt koncertjét játszotta, zongorán Biró Levente működött közre.

– A többi zenész tanuló csupán egy-egy ponttal maradt le a dobogóról, egy karnyújtásnyira volt tőlük a győzelem. A jövőre nézve szeretnénk erre nagyobb figyelmet fordítani, kiigazítani az esetleges hiányosságokat, hogy a következő alkalommal még több díjat hozzunk haza – tájékoztatott Gergely Gábor-Zoltán igazgató. 

A sikernek titka nem más, minthogy szakmai szempontból évente sok diákjuk áll készen arra, hogy jelentkezzen a tantárgyversenyre, ahol általában eredményesen szerepelnek. Külön öröm az intézmény számára, hogy Udvarhelyen kizárólag magyar nyelvű művészeti szakképzés működik, más művészeti iskolákban már a kétnyelvű oktatás osztja meg a pedagógusok és a tanulók figyelmét. Hozzátette, hogy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a közoktatási tantárgyak mellett a fiataloknak állandó lehetőségük nyíljon megmutatni szakjuknak megfelelően a tehetségüket különböző versenyek területein is. Az iskola igazgatója a versennyel kapcsolatban elmondta, hogy

a fejlődési lehetőség mellett remek alkalom arra, hogy a tanulók magasabb szinten mutassák meg tudásukat, egymással versenyezzenek, illetve tapasztalatot és elismerést szerezzenek a szakma nagyjaitól. Ráadásul a dobogós helyek biztosítják, hogy a végzős diákok felvételi nélkül is könnyedén folytassák tanulmányaikat az általuk kiválasztott nívós egyetemeken. 

A Besztercén tartott többfordulós képzőművészeti versenyen összesen ötszáz gyerek vett részt az országból. Az székelyudvarhelyi művészeti szakközépiskolából Bereczki Zsófia, Csáki Vanda, Szombati Beáta, Gáll Tímea, Keintzel Fanni és Erdős Zoltán ért el helyezést. Felkészítő tanáraik Groos Zselyke, Lakatos Gabriella és Máthé Lóránt-Pál. A versenyről négy harmadik díjjal és két különdíjjal tértek haza. Máthé Lóránt-Pál az elért eredményekről elmondta, hogy azok az elégtételen kívül szakmai bizonylatot is jelentenek mind a tanulók, mind a tanárok számára. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!