Hirdetés

Diplomát kaptak a csíkszeredai hulladékgazdálkodási vállalat utcaseprői

A kisebbség támogatására hivatkozva az Eco-Csík Térségi Hulladékgazdálkodási Vállalat a HR Expert Egyesület támogatásával kurzust szervezett olyan személyek számára, akiknek semmilyen végzettségük nincs.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Diplomát kaptak a csíkszeredai hulladékgazdálkodási vállalat utcaseprői
Fotó: László F. Csaba

Az Eco-Csík Térségi Hulladékgazdálkodási Vállalat a HR Expert Egyesület támogatásával kurzust szervezett a cég utcaseprői számára. A tavaly év végén szervezett egy hónapos kurzuson olyan személyek vettek részt, akik életük során nem részesültek semmiféle képzésben, nincs semmilyen végzettségük.

A kurzus elvégzését igazoló diplomát csütörtök reggel adták át, az eseményen kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a vállalat munkatársaival érzékeltessék, mennyire fontos a tanulás és fejlődés. Mint elmondták:

a felnőttképzés során a résztvevők olyan dolgokat tanulhattak meg, hogy mi a szelektív hulladékgyűjtés, mi a munkavédelem, mit jelent az, hogy az utcákat tisztán tartsák. Az Eco-Csík alkalmazottai Csíkszereda és Hargitafürdő utcahálózatának takarítását végzik, a városközpont legforgalmasabb utcáit naponta seprik, ezáltal igyekeznek jobb környezetet nyújtani a városlakók számára.

László F. Csaba

Pál Tamás, az Eco-Csík Térségi Hulladékgazdálkodási Vállalat igazgatója úgy fogalmazott: büszkék azokra a munkatársaikra, akik nyitottak voltak, és elvégezték a továbbképzést.

Ők azok az emberek, akik tisztán tartják a várost, ezáltal szebbé, egészségesebbé téve környezetünket. A kurzus során megtanulták a szakmát még jobb minőségben ellátni, egyértelműen fejlődésről tudunk beszámolni. Ez egy nagy lépés afelé, hogy munkahelyüket és családjukat fenn tudják tartani

– vélekedett Pál Tamás.

Az igazgató azt is hozzátette, hogy a képzés révén ezek az emberek stabilizálták magukat a munkahelyükön. Kiemelte: nagy részük mélyszegénységből jön, nem élték át még soha, hogy milyen, amikor diplomát kapnak, ezért is szerveztek ünnepélyes átadót, hogy érezhessék a fontosságát. Elmondta: a munkásokat nagyon nehéz motiválni, a diplomaosztás is ennek egyik eszköze.

Pap Jenő csoportvezető a képzés során kapott információkra tért ki. A szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, a szemét újrahasznosításának folyamatáról és annak előnyeiről is tanultak. Mivel az utcahálózat-takarítók az úttesten dolgoznak, kiemelten fontos, hogy figyeljenek a forgalomra és egymásra, emiatt oktattak elsősegélynyújtást is.

A kurzus interaktív volt, sok kérdést felvetettek, emellett az alkalmazottak egy pszichológiai órán is részt vettek.

– A kurzus végén megtartott pszichológiaórán olyan kérdésekkel találták szemben magukat, melyeket talán még soha senki nem tett fel nekik. Beszélgettünk velük a jövőbeli elképzeléseikről, arról, hogy mi fontos számukra, igyekeztünk tudatosítani bennük, mennyire fontos a munkájuk – részletezte Pap Jenő.

László F. Csaba

A vállalat igazgatója és csoportvezetője úgy összegezte a tapasztalataikat, hogy

a kurzusnak köszönhetően érzékelhetően jobb lett az utcaseprők munkához való hozzáállása, ugyanis megértették, hogy ez olyan terület, ahol könnyen meglátszik, ha a feladat nincs tisztességesen elvégezve.

Az eseményen megszólalt három takarító is, aki örömmel vette át diplomáját. Úgy nyilatkoztak: örvendenek, hogy részt vehettek ezen a kurzuson, látják annak esélyét, hogy máshol is, akár a későbbiekben hasznát vehessék a diplomának.

Az Eco-Csík Térségi Hulladékgazdálkodási Vállalat csoportvezetője azt is hozzátette: valamilyen szinten sikerült tudatosítani az alkalmazottakban a képzések, a személyes fejlődés fontosságát. A tavalyi kurzus sikerességének tudható be az, hogy vannak olyan személyek, akik már egy következő tanfolyam elvégzését fontolgatják. Van, aki írni szeretne megtanulni, akad, aki sofőriskolát vagy kőművesképzést végezne el. Mint megtudtuk, ha olyan külső képzésen szeretnének részt venni, amely díjköteles, ha a tanult munkakörnek hasznát veszi a cég, kifizetik számukra.

Az Eco-Csík és a HR Expert Egyesület közös projektjének címe Motivarea angajaților prin învățare, azaz A munkavállalók motiválása tanulással volt.

Kövessen a Facebookon!