Hirdetés

Díjazták Szőcs Endrét

Hétfőn adták át Budapesten az Országgyűlési Könyvtár szakmai támogatásáért járó Nagy Miklós-díjat, amelyet idén Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke vehette át.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Díjazták Szőcs Endrét
Fotó: Szőcs Endre archívuma

A díj névadója az Országgyűlési Könyvtár egykori igazgatója, Nagy Miklós, aki 1921 és 1940 között sokat tett a gyűjtemény és a tudományos tájékoztatás magas színvonaláért.
Az Országgyűlési Könyvtár megalapításának 154. évfordulóján adták át a könyvtár két világháború közötti igazgatójának, Nagy Miklósnak emléket állító díjat a hét elején. A kitüntetést az Országgyűlési Könyvtár alapításának 150. évfordulója alkalmából 2018-ban hozta létre Kövér László házelnök, aki ezzel kívánt hozzájárulni a nagy múltú intézmény alapításának méltó megünnepléséhez. A díjat évente egy alkalommal – a könyvtár alapításának évfordulóján – az a személy kapja, aki tevékenységével kiemelkedően segíti az Országgyűlési Könyvtár tevékenységét, gyűjteményének építését vagy szakmai projektjeit – olvasható az Országgyűlési Könyvtár honlapján. Az idei évben a Nagy Miklós-díjat Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke kapta. A díj névadójához, az erdélyi származású Nagy Miklóshoz hasonlóan Szőcs Endre könyvtárigazgató is sokat tesz a határon túli magyarok anyanyelvhasználatának, olvasáskultúrájának könyvtári eszközökkel történő támogatásáért és ezzel magyar identitásuk megőrzéséért. Innovatív szerepvállalása, közösségformáló képessége, szakmai támogatása mellett a könyvtárigazgató rendszerint felelősséggel és együttműködési szándékkal fordul a Kárpát-medencében működő nagy és kis könyvtárak, köztük az Országgyűlési Könyvtár felé is – hangzott el a díjátadó ünnepségen, Budapesten.
Szőcs Endre lapunknak elmondta, hogy számára az elismerés annak a megerősítése, hogy jó az az irány, amely mentén évek óta munkálkodik, és ez az, ami a könyvtár számára a jövőt jelenti. A díj egy üvegszerű dísztárgyból, egy oklevélből áll, illetve az 1700-as évek elején zajló országgyűlési jegyzőkönyv hasonmás kiadásából, amely ülésen maga Rákóczi Ferenc is részt vett. Szőcs elárulta azt is, hogy az Országház borát is átvehette az elismerés mellé, amely az idén egy szekszárdi bikavér.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!