Hirdetés

Digitális hulladéktárolók épülnek a megye városaiban, telefonos applikációval lehet őket használni

Digitális hulladéktárolókat építenek a megye több városában is: Csíkszereda mellett Székelyudvarhelyen, Borszéken, Maroshévízen és Szentegyházán is. A tárolórendszereket mágneses kártyával vagy telefonos applikáció segítségével használhatják majd a lakosok.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Digitális hulladéktárolók épülnek a megye városaiban, telefonos applikációval lehet őket használni
Képünk illusztráció Fotó: rmdsz.ro

– Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának egyik célkitűzése a környezetvédelmi tárca élén az, hogy egy olyan jól működő és fenntartható hulladékrendszert építsen ki, amely hosszú távon fekteti le a hulladékgazdálkodás alapjait az országban. Ezt a célt szolgálja a digitális szelektív hulladékgyűjtő rendszerek építésére kiírt pályázatunk is, amelynek elbírálása nemrég fejeződött be. Ennek eredményeként 167 városban épülhetnek digitális hulladékszigetek. Több mint nyolcezer olyan korszerű tárolórendszert biztosítunk a lakosság számára, ahol szelektíven dobhatják el a különböző típusú háztartási szemetet. Ráadásul a digitális rendszernek köszönhetően az önkormányzatok is követni tudják majd a hulladék útját.

Mindhárom székelyföldi megyeszékhely sikeresen pályázott, és sok magyarlakta városban épül hulladéksziget

– közölte Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere.

Hargita megyében Csíkszereda mellett Székelyudvarhelyen, Borszéken, Maroshévízen és Szentegyházán építhetnek digitális hulladéktárolókat.

Országszerte 8395 hulladéksziget megépítésére nyertek támogatást a városok, amelyek két típusú felszíni digitális hulladéksziget és egy föld alá süllyesztett tárolórendszer közül választhattak. Mindegyikben öt tároló lesz, amelyekbe a papírt és kartont, műanyagot és fémet, üveget, a biológiailag lebomló hulladékot, valamint a maradék hulladékot lehet majd külön-külön bedobni.

A tárolórendszereket mágneses kártyával vagy telefonos applikáció segítségével használhatják majd a lakosok. Minden háztartás egy elektronikus kártyát kap, ez nyitja a hulladéktárolót, és ez alapján a rendszer rögzíteni is tudja, hogy ki mekkora mennyiségű hulladékot dobott be.

A nyertes pályázatok összértéke 578,9 millió lej. Mivel nem fogyott el a teljes pályázati keret, a környezetvédelmi minisztérium újabb pályázatot fog kiírni hulladékszigetekre. A tervek szerint 2024 szeptemberére legkevesebb 7000 digitális hulladéksziget épül meg – tájékoztat közleményében az RMDSZ.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!